„Győzelmeinket bezzeg elhallgatják” – tényleg filmes diadalokból épül a nemzeti öntudat?

2021. január 26. 18:37

A magyar állam történelme olyan, amilyen egy ilyen nagymúltú ország históriája lenni szokott, tele van sikerekkel és kudarcokkal is.

2021. január 26. 18:37
B. Szabó János
Válasz Online

„A tavaly december végén bemutatott A pozsonyi csata című animációs film szokatlanul nagy hullámokat keltett az online térben. A kritizálók és védelmezők diskurzusában számomra feltűnően gyakran bukkant elő néhány végtelenül leegyszerűsített állítás: »amelyik népnek nincs múltja, annak jövője sincs«, »a történelmet a győztesek írják«, »a győzelmeinket bezzeg elhallgatják«, »de legalább most elkezdődött valami«. Sőt, sokan eljutottak ahhoz a „felismeréshez” is, hogy egy nép nyilván a történelmi filmekből tudja a legjobban megismerni a múltját.

Egy-egy katonai diadal felidézése, sőt csak ezeknek a felidézése lehet a kitűzött cél – mint például a most célba vett brezalauspurci győzelem. (Tán érdemes emlékeztetni rá: koránt sincs meggyőződve róla minden kutató, hogy a történeti forrásokban ezen a néven szereplő egykori hely Pozsonnyal lett volna azonos, aminek az »ünneplés« szempontjából nem kis jelentősége lehet.) Sikeres magyar tudósok, művészek, feltalálók élete viszont fel sem vetődik lehetőségként. Az interneten felbukkanó bejegyzésekből úgy tűnik, hogy sokak számára mindez már nem pusztán holmi dramaturgiai kívánalomnak, hanem egyenesen nemzeti érdeknek tűnik.

A magyar állam történelme olyan, amilyen egy ilyen nagymúltú ország históriája lenni szokott, tele van sikerekkel és kudarcokkal is, s ezek nem is feltétlenül egyenlően oszlanak el egy képzeltbeli idővonalon. (Még Bán Mór sem írhat úgy regényciklust Hunyadi János életéről, hogy abban ne szerepelne a nagy hadvezér várnai és rigómezei veresége.) Azt pedig, hogy ki mikor mit metsz ki a közös múltból és visz filmvászonra, kicsit több szempont is befolyásolja, befolyásolta, mint azt manapság a magyar nemzeti lélek újdonsült »mérnökei« állítják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tratra
2021. január 27. 13:14
Úgy tűnik lefutott a téma, ez nem ment fúl nagyot...., mondjuk kicsit kevés is volt...
mustarharmas
2021. január 26. 23:29
Ez mi ? Minek és miért írta ezt a szerző? Miért baj neki az, hogy pozitív azonosulásokat keresünk népünk múltjában?
Senye Péter
2021. január 26. 20:40
Lehetne a nem nagyon közeli múltból is témát meríteni. 1919-ről vagy az 1945. februári budai kitörésről.
makám
2021. január 26. 20:00
sokkal több csatát nyertünk akár 5x-ös túlerő ellen is, mint amennyit elveszítettünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik