Orbán nyelvátalakító tervei

2021. január 25. 12:19

Péterfy Gergely
Facebook
A „van” létigét szerintem cserélje le a Vezér arra, hogy „küzdmagyar”.

„Most reggel a Klubrádióban Szénási Sándor műsorában Orbán nyelvátalakító terveiről beszélgettünk, részben röhögtünk, részben pedig komolyan elemeztük, mekkora hatása lehet a nyelvre ilyen felülről érkező parancsolatoknak. Poénkodás közben Szénási Sándor felvetette, hogy talán harci metaforákkal kísérli meg a vezér átitatni a nyelvet – hiszen a harc, a csatározás, fürkészés és kurkászás a mindene. Én pedig erre azt feleltem, hogy alighanem akkor az átalakítást a létigénél kellene kezdeni. Valami olyasmi kellene, amely egyszerre fejezi ki a küzdelmet, mint a magyar nép lételemét, melyet vérzivataros évszázadok izzó pörölye kalapált acélossá (képzavar); másrészt, a magyarságot, a hun birodalom örököseként a világ legkiválóbb nemzetét is beleveszi a nyelv legtöbbet használt, ezért legfontosabb szavába (a b...meg lecseréléséről a Kormány később intézkedik). Javaslatom is volt, amit most megosztok veletek itt is: a »van« létigét szerintem cserélje le a Vezér arra, hogy »küzdmagyar«.

Én küzdmagyarok, te küzdmagyarsz, ő küzdmagyar, és így tovább, paradigmatikusan. Nézzük meg néhány példamondaton:»A Duna Plázában ma nagy leárazás küzdmagyar.«Ez szerintem szép. Nézzük más mondatban is: »Magyarország nem küzdmagyart, hanem küzdmagyarni fog!« (Ez ugye a" Magyarország nem volt, hanem lesz" fordítása fideszmagyarra. Megfontolandó a jövő idő »küzdmagyarni fog« lecserélése az árcháikusabb és nemesebb veretű formára: »küzdmagyarand«.) Egészen hétköznapi mondatban gyémántként ragyog feltételes módban is: »Bárcsak fiatalabb küzdmagyarnék...!!!!«

Szólásokban pedig: »Ha a nagyanyámnak áramszedöje küzdmagyarna, és csengetne, ő küzdmagyarna a hatos villamos.« Belátom, hogy szerénységemtől nem telik több, én ennyivel tudtam hozzájárulni a nyelv hajlékonyabbá tételéhez. De egy biztos: boldog küzdmagyarok, hogy részt vehettem benne!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez hol lép fel, mint stand-upos?

Én kiegyezek azzal a munkamegosztással 22 után is, hogy Szénási és Péterfy urak röhögnek, Orbán pedig kormányoz.

Inkább genderék nyelvújító próbálkozásaival foglalkozz, gyáva geci.

A hülye ostoba beképzelt Pérerfy talán nem is tudja, mekkora öngólt lőtt...
Az, hogy a magyar küzd, eddig, minden esetben hangos röhögés volt a bal-liben.
Ezzel a lejáratási poénkodással viszont, akiben szunyókál analizálókedv a haladároknál, legalábbis, elgondolkodik...
Én meg egyébként azt mondom: KüzdjMagyar! Mindenen túl is: KüzdjMagyar!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés