Lengyel elnök: Az EU-nak erősítenie kell az Oroszország elleni szankciókat

2021. január 25. 7:06
Andrzej Duda a Financial Timesnak adott interjúban kijelentette: nincs más békés módja a nyomásgyakorlásnak egy olyan országgal szemben, amely megsérti a nemzetközi jogot.

A lengyel államfő szerint az Európai Uniónak erősebb – akár a Gazprom orosz gázipari óriáscég európai tevékenységére is kiterjedő – szankciókat kellene bevezetnie Oroszországgal szemben az Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal szembeni bánásmód miatt. Andrzej Duda a Financial Timesnak adott, a londoni üzleti napilap hétfői kiadásában megjelent interjúban kijelentette: teljesen indokolt szóba hozni a Moszkvával szembeni további szankciók lehetőségét, tekintettel egyrészt a Navalnijjal szembeni fellépésre, másrészt a továbbra is megoldatlan georgiai és ukrajnai konfliktusokban játszott orosz szerepre.

Nincs más békés módja a nyomásgyakorlásnak egy olyan országgal szemben, amely megsérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog elsőbbsége ebben az esetben alapvető fontosságú. Addig nincs háború, amíg a nemzetközi jogot betartják. Ha a nemzetközi jogot megsértik, abból mindig konfliktus támad” – fogalmazott a lengyel elnök. Hozzátette: a konfliktus elkerülésének egyetlen módja a nemzetközi jog tiszteletben tartásának kikényszerítése, ez pedig „puskák, ágyúk és bombák nélkül” csak szankciókkal lehetséges.

Andrzej Duda kijelentette, hogy Lengyelország készen áll a konszenzus kialakításának elősegítésére ebben a kérdésben. A lengyel államfő szerint Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének is újra kellene gondolnia a jövő hónapra tervezett moszkvai látogatását. „Hiba lenne ez a látogatás, ha feltételéül nem Navalnij szabadon bocsátását szabnák” – fogalmazott. Duda szerint a Moszkvára gyakorolt nyomás fokozásának eszköztárába tartozhatna a Gazprommal szembeni fellépés is. „Úgy gondolom, hogy ha korlátok közé szorítjuk a Gazprom gazdaságos működésének lehetőségeit az Európai Unió területén, akkor előrelépés történhet a nemzetközi jog, valamint az emberi és a politikai jogok oroszországi tiszteletben tartása felé, mivel (a Gazprommal szembeni fellépés) komoly fejlemény lenne Oroszország gazdasági érdekeinek szempontjából” – mondta a Financial Timesnak a lengyel elnök. A brit napilap felvetette, hogy Andrzej Duda csak akkor gratulált Joe Biden amerikai elnöknek, amikor az elektori kollégium megerősítette Biden elnökválasztási győzelmét. A Financial Times felidézte azt is, hogy Biden a választási kampányban Fehéroroszországgal együtt emlegette Lengyelországot, amikor a világszerte felemelkedőben lévő totalitárius rendszerekről szólt.

Andrzej Duda azonban az interjúban igyekezett kicsinyíteni mindkét ügy jelentőségét, mondván: Varsó és Washington kapcsolatai túlságosan fontosak ahhoz, semhogy egyetlen megjegyzéstől vagy gesztustól függjenek. Hozzátette: korai lett volna gratulálni Bidennek „arra alapozva, hogy a média a választási eredmény kihirdetése mellett döntött”. Duda kijelentette: örömmel venné, ha az Egyesült Államok fokozná lengyelországi katonai jelenlétét. „Készen állunk az amerikai hadsereg fogadására és az állomásoztatásához szükséges feltételek megteremtésére” – mondta a londoni napilapnak adott interjúban a lengyel elnök.

(MTI)

(Fotó: Navalnij az elfogása után, MTI)

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet keménykedni az oroszokkal, de annak csak Európa láthatja kárát. Nem kéne beleszólni abba, ami az ő dolguk. Ukrajna már teret enged a nyugati fegyvereknek, a lengyelek szintén, most pedig az ukrajnai felforgatásra emlékeztető fejleményeket látunk. A nyugat még nem nyugodott bele abba, hogy nem tud Oroszországban olyan befolyást szerezni, mint nálunk.

1956 után azon kívül, hogy az ENSZ-ben ment a semmi érdemleges eredménnyel nem járó szócséplés Magyarország ügyében, hozott a nyugat bármilyen szankciót a szovjetek ellen? Nem hoztak, annyit már nem ért nekik az egész. Most Ukrajna már jobban érdekli őket.

Nem tudom, a te tudásszinted mekkora, de a nyugat nem volt érdekelt a forradalom támogatásába, abban viszont igen, hogy annak leverése minél véresebb legyen, hiszen annál látványosabb lehet a Szovjetúnió elítélése. Természetesen csak szóban, hiszen a jaltai egyezményt továbbra is elismerték. Ezért magyarázták a Szabad Európám, az Amerika Hangján, hogyan kell városban tankok ellen harcolni. Miközben tudták, hogy ez eleve reménytelen.

Moszkvából? Még Sztalin is óvatos duhaj volt, hiába ajánlotta fel neki Hitler az I. vh előtti lengyel területeket Varsóval együtt.

Egy régi lengyel vicc szerint. Egy lengyel a háborúban egy lengyel tiszt foglyuk ejt egy oroszt és egy németet. Kit lő le elsőnek? Az oroszt, mert első a munka, utána jön a szórakozás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés