A helyet be lehet zárni, a szellemet nem

2021. január 25. 10:50

Mácsai Pál
HVG
Önfeledt lépés a múltba: ez történik ma.

„Mint mindenkit, aki az elmúlt fél évszázadban a Színművészetivel kapcsolatban volt, engem is ezer élmény köt az Ódryhoz. Felvételik, eskütételek, diplomák, ünnepek, és előadások, a többieké, és a mieink, az enyémek. És munka, munka, munka. Ám a személyes nosztalgiánál fontosabbnak tartom arról beszélni, hogy az Egyetem első számú játszóhelyének milyen a színházi értéke. Minden játszóhely – egy egyetemi színház főleg – annál jobb, minél rugalmasabb a térkezelése, és minél egyszerűbb a kinézete. Létezhet tehát az Ódrynál korszerűbb, a szakmai oktatást jobban szolgáló tér. Az Urániára azonban, amely most az Egyetem játszóhelye lett, az ellenkezője igaz. Minden szempontból rosszabb, mint az Ódry. Sokkal rosszabb, mégpedig: egy cifra, merev terem. Ráadásul műemlék: egy szöget sem lehet a falba ütni. Volt már a Főiskoláé, mindenki borzadva emlékezett rá.

Aki látott öreg színészt, hallott arról is, hogy milyen volt az, amikor a kollégium még a Thököly úton volt. A hallgatóknak megváltás volt a Vas utcába, a reggel nyolctól éjfélig zajló oktatás közelébe költözni. Az egyetem intézeteinek széttelepítése a városban minden szempontból szakmaiatlan, kizárólag káros, mellette nincs érv. Nagyon sok erő, idő, pénz lesz helyrehozni, ami most történik. És nagyon sok fájdalom. A történelem legfontosabb pillanata mindig a jelen. »Korszerű campus«: erről volt beszélve tegnap. Önfeledt lépés a múltba: ez történik ma. Az Ódryt nem szakmai okból, hanem azért zárták be, mert ott volt az autonómiáért zajló küzdelem központja.

1983-ban mutatta be itt végzős osztályunk Dürrenmatt János királyát. Rendezte osztályfőnökünk, Kerényi Imre. Minden előadásán a széksorok mellett, két oldalt is zsúfoltan álltak a nézők, sokszor az előcsarnokban is. Az előadás a politika, a hatalom önzéséről, cinizmusáról és bűneiről szólt. A helyet be lehet zárni. A szellemet nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mácsai pátoszos-melankolikus akarja elfedni a valóságot: ha valki itt hibázott, azok nem a kormányoldalon vannak. A korszerűsítés, fejlesztés letagadásnak egyik eszköze és módja ez a múltbaforduló önmagasztalás.

Válaszok:
legyetek | 2021. január 25. 11:19

A belvárosban ráoperáltak egy kontaktlencsét, azóta sajátos világlátása van.

Engem kicsit a Kepes Andrásra emlékeztet a kommunikációs stílusa,
ezért enyhe émelygés fog el tőle. Ilyenkor beveszek egy adag zwackcinát.

Magyarországon hihetetlen nevetséges színész-kultusz van. Csak ámulok, hogy alig van panelbeszélgetés ahol egy színész ne lökné az észt. Akiknek a szakmájuk eleve az, hogy nem saját, hanem mások gondolataiból élnek és egy mozdulatuk nem lehet, amit ne más rendezne meg nekik.

Az Ódry Színpad tragikus állapotban van, az évi 2 milliárdból gazdálkodó egyetemen még egy tisztasági festésre sem telt...
Minek a festés, csak eltakarná a szocreál patinát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés