Új egyesületet hoztak létre a magyar operatőrök

2021. január 24. 08:37

Szerintük a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet „független, politikai hatásoktól mentes működése” már nem volt biztosítható.

2021. január 24. 08:37
null

2020. december 21-én megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian Cinematographers Association, rövidítve: HCA), amely a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. A HCA politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (HSC) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható.

A HCA célkitűzései között szerepel, hogy képviselje az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális érdekeit; kidolgozza és elősegítse a filmnézés „mozin túli” utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit; előmozdítsa a filmszakma különféle képviselői közötti párbeszédet.

Az egyesület elnökének Szabó  Gábort, az elnökség további tagjainak Gózon  Franciscót és Kardos  Sándort választották,  tiszteletbeli  elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel. A választmányt az elnökségen túl Babos Tamás, B. Marton Frigyes, Buk Miklós, Csepeli Eszter, Erdély  Mátyás, Garas Dániel, Gulyás Buda, Herbai Máté, Rév Marcell és Seregi László alkotják; akik az  egyesület céljainak megvalósítása érdekében, valamint a tagfelvétellel kapcsolatban hoznak döntéseket” – írják a közleményben.

Gózon Francisco, Babos Tamás, Szabó Gábor és B. Marton Frigyes egyébként az SZFE volt és jelenlegi tanárai.

(MTI / HCA)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2021. január 25. 10:01
Anyátok picsája a független. Ócska libsik vagytok mind egy szálig.
Autofocus
2021. január 24. 23:14
Ez számomra rejtély, hogyan tud szubjektív lenni az objektív. Azt gondolnám, hogy a kép az ami legkevésbé politizál, hiszen a rendező rendez, a kameraman felvesz, a vágó vág, a narrátor narrál. Próbálnám elképzelni hogy egy nemzeti érzelmű operatőr miben különbözik egy libernyáktól ha az operatőri munkát tekintjük, de nehezen tudnék támpontra lelni. És ezt tovább lehet gondolni hangmérnökökre, helyszínbiztosítókra, kellékesekre, stb. Furcsa ez az egész. Valakinek biztos elment az esze, és a jelek szerint nem nekem.
Jack Reynor
2021. január 24. 21:28
Tehát egy politikailag elkötelezett szélsőséges ballibsi aktivista szervezet jött létre. Ugyanis ezek nevezik magukat függetleneknek. Egyetlen állami fillért sem adni nekik!!
OberEnnsinnen
2021. január 24. 20:23
Az SZDSZ-es operatőrök utódaként ez most az operatőrök momentuma. De mit szólna ehhez Zsigmond Vilmos? Lenyúlásban, Zsigmond nevével mindenesetre, méltók az SZDSZ és a Momentum lenyúló szelleméhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik