Új egyesületet hoztak létre a magyar operatőrök

2021. január 24. 8:37
Szerintük a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet „független, politikai hatásoktól mentes működése” már nem volt biztosítható.

2020. december 21-én megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian Cinematographers Association, rövidítve: HCA), amely a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. A HCA politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (HSC) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható.

A HCA célkitűzései között szerepel, hogy képviselje az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális érdekeit; kidolgozza és elősegítse a filmnézés „mozin túli” utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit; előmozdítsa a filmszakma különféle képviselői közötti párbeszédet.

Az egyesület elnökének Szabó  Gábort, az elnökség további tagjainak Gózon  Franciscót és Kardos  Sándort választották,  tiszteletbeli  elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel. A választmányt az elnökségen túl Babos Tamás, B. Marton Frigyes, Buk Miklós, Csepeli Eszter, Erdély  Mátyás, Garas Dániel, Gulyás Buda, Herbai Máté, Rév Marcell és Seregi László alkotják; akik az  egyesület céljainak megvalósítása érdekében, valamint a tagfelvétellel kapcsolatban hoznak döntéseket” – írják a közleményben.

Gózon Francisco, Babos Tamás, Szabó Gábor és B. Marton Frigyes egyébként az SZFE volt és jelenlegi tanárai.

(MTI / HCA)

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a jövő útja: a megveszekedett-beszűkült, privilégiumokat követelő, párbeszédképtelen liberális szervezetek helyére új tömörüléseket létrehozni.

Lehet, mert én Novák Vilmosékra, Koltayékra gondoltam.

Restellem, de a "politika-mentességből" arra gondoltam, hogy ez a kilépett két tag - Novák és Koltay - új alapítása.

Az SZDSZ-es operatőrök utódaként ez most az operatőrök momentuma.
De mit szólna ehhez Zsigmond Vilmos?
Lenyúlásban, Zsigmond nevével mindenesetre, méltók az SZDSZ és a Momentum lenyúló szelleméhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés