Vakcinapolitológia – izzítás közben

2021. január 23. 08:16

Hajrá, hadd jöjjön az a kínai vagy orosz vakcina!

2021. január 23. 08:16
Pokol Béla
Magyar Nemzet

„Politológusként elmeditálva a járványból fellélegzés szavazási kihatásain lehet, hogy azt kellene ajánlani a kormánynak hideg fejjel, hogy kapjon a DK javaslatán, rámutogatva hátráljon meg, és csak ősszel kezdje felgyorsítani a tömeges oltást, majd ezt novemberre befejezve fergeteges kampánnyal lovagolja meg a járványból való kilábalást. Igaz, itt még mindig fennáll a járvány másik problémája, a gazdaság leállása miatti nagy visszaesés.

Ennek következményei ismét rontják a tömeghangulatot, illetve így a regnáló kormány jövő áprilisi választási esélyeit, és az ellenzéki pártvezérek a politológusi agytrösztjeikkel együtt nyilván ezt tartják szem előtt a vakcinakésleltetéssel. Ezt azonban segélyezéssel tompítani lehet, legfeljebb az eladósodás mértéke megy fel a 2010-es kormányzási kezdet szintjére. Így aztán szinte biztos lehetne még a kétharmad elérése is, noha a hosszú idejű kormányzás felgyülemlett gondjai miatti elégedetlenségek és a mostani közvélemény-kutatások egyáltalán nem ezt mutatják, de hát ugyanez volt a választási év előtt, 2013-ban és 2017 körül is.

De vissza az egész! Félre kell söpörni a politológusi számítgatásokat, nem szabad ezt választani, mert ez esetleg további sok száz halottal és még több ezer megfertőzöttel járna, és már ismerjük a halált elkerülő, tartós megbetegedéseket okozó utóhatásokat is a Covid–19 vírus esetében! Most az a paradox helyzet az amerikai elnökválasztási vakcinapolitológiai játékok és a hazai, 2022-es országgyűlési választási esélyeket összevetve, hogy míg a balliberális ellenzék ott a Trump-adminisztráció leváltására játszott az oltások megkezdésének halogatásával, addig a bő 15 hónapos idő itthon kényelmesebb pozíciót biztosít a kormányzatnak.

Ne siessünk! Várjuk meg az ősz végét a tömeges oltás elkezdésével, hisz akkor robban kellő időben a járvány utáni fellélegzés szavazási kihatása áprilisban! – mondatja a hideg fejjel végiggondolt politológusi számítás. De a pusztán versengő párvezérekből mára államférfiakká vált kormányzóknak túl kell ezen lépni. Győzzenek, ha tudnak, de ne ezen az áron! A demokratikus versengést ugyan a szavazatszerzés optimalizálásával lehet indokolni, és ez a kormányra jutni/ellenzékbe kerülni bináris kód (mint ahogy a piacgazdaság logikája pedig a profit/csőd bináris logikája), de ha egy sikeres párt neve már egy korszak államának jelzője lett, akkor ez kötelez. E szint elérése után a puszta pártmachinációra törekvő nyerési stratégia már nem vállalható.

Hajrá, hadd jöjjön az a kínai vagy orosz vakcina! Ne várjon vele a kormányzat szűkkeblűen a jövő áprilisi választásra tekintgetve, még ha a hideg fejjel végiggondolt politológusi kalkulálás ezt is javasolná!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemtöhötöm
2021. január 25. 14:12
Vakcina szakmázva: "...noha a kormány által beszerezni kívánt Sinopharm vakcina 79%-os hatékonyságát nem kérdőjelezik meg." Nos, a kínai vakcinák egy része, a (Sinopharm is), a most már elavultnak számító technológiát (elölt vírus+adjuváns) használ. Az elölt vírus technológia alacsonyabb hatásosságú ( az ugyanilyen alapon működő SinoVac, a kínaiak által 3. tesztfázisra Brazíliába átadott vakcinájának ott mérve mindössze 50% volt a hatásossága -de a 79% is sokkal rosszabb, mint a modern vakcinák 90-95% hatásossága), valamint ezek esetén ott van a hosszú távon (több év után) jelentkező autoimmun betegség elvi veszélye (pl. a Zika vírus elleni vakcinánál ez az elvi lehetőség nem elhanyagolható arányban be is következett). Az adjuvánsok (immunválasz-fokozók) pedig rövid időn belül okoznak vagy nem okoznak mellékhatásokat. Az mRNS alapú, modern technológiájú Pfizer-BioNTech és Moderna, valamint az ártalmatlan adenovírus+módosított DNS alapú Oxford-AstraZeneca és Sputnik V vakcinák nem tartalmaznak sem elölt koronavírust sem adjuvánst Az viszont tény, hogy az oroszok politikai nyomást fejtettek ki a hatóságukra: a Sputnik lehet, hogy ugyanolyan jó mint az oxfordi, de a 3. tesztfázis lezárulta előtt, néhány tucat dózis beadása után engedélyeztették 2020. aug-ban. És ez a tény sajnos minden oroszszimpátia mellett is jogos aggodalmakra ad/adott okot. Mindenesetre a Sputnik V 3. tesztfázisa hivatalosan csak ezen a héten zárul egy szakfolyóiratbeli publikációval - én örülök, ha ez az egész zaklatott folyamat megnyugtatóan zárul. Az viszont, nehezen magyarázható, hogy ha a kormánytanácsadóként is foglalkoztatott Pécsi Virológia egy osztrák céggel modern vakcinát fejleszt, akkor a kormány miért az elavult és kevésbé hatásos elölt vírus+adjuváns technológiát támogatja a hazai oltóanyag debreceni előállítására - ráadásul úgy, hogy nem is lesz hamarabb bevethető oltóanyag belőle.
Kup Lung
2021. január 23. 15:00
Azt sem ártana belekalkulálni az elmélkedésbe h van emberi oldal is. Fáradnak az emberek. Éppen ehhez a periódhoz érkeztünk. ---- Tehát a lehetőségekhez képesti leggyorsabb járványleküzdésnek és a gyors élet meginduásnak ill. gazdasági elrugaszkodásnak nincs jobb alternatívája. ----
tolan
2021. január 23. 14:27
Az ellenzék teljesen rázuhant a kínai vakcinára, mire Orbán nem az első huszárcsínyével, kettőször egymilliót vesz az orosz oltóanyagból! Már megint szívatnak anyuka, stop!
istvanpeter
2021. január 23. 12:19
Nana.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik