Vakcinapolitológia – izzítás közben

2021. január 23. 8:16

Pokol Béla
Magyar Nemzet
Hajrá, hadd jöjjön az a kínai vagy orosz vakcina!

„Politológusként elmeditálva a járványból fellélegzés szavazási kihatásain lehet, hogy azt kellene ajánlani a kormánynak hideg fejjel, hogy kapjon a DK javaslatán, rámutogatva hátráljon meg, és csak ősszel kezdje felgyorsítani a tömeges oltást, majd ezt novemberre befejezve fergeteges kampánnyal lovagolja meg a járványból való kilábalást. Igaz, itt még mindig fennáll a járvány másik problémája, a gazdaság leállása miatti nagy visszaesés.

Ennek következményei ismét rontják a tömeghangulatot, illetve így a regnáló kormány jövő áprilisi választási esélyeit, és az ellenzéki pártvezérek a politológusi agytrösztjeikkel együtt nyilván ezt tartják szem előtt a vakcinakésleltetéssel. Ezt azonban segélyezéssel tompítani lehet, legfeljebb az eladósodás mértéke megy fel a 2010-es kormányzási kezdet szintjére. Így aztán szinte biztos lehetne még a kétharmad elérése is, noha a hosszú idejű kormányzás felgyülemlett gondjai miatti elégedetlenségek és a mostani közvélemény-kutatások egyáltalán nem ezt mutatják, de hát ugyanez volt a választási év előtt, 2013-ban és 2017 körül is.

De vissza az egész! Félre kell söpörni a politológusi számítgatásokat, nem szabad ezt választani, mert ez esetleg további sok száz halottal és még több ezer megfertőzöttel járna, és már ismerjük a halált elkerülő, tartós megbetegedéseket okozó utóhatásokat is a Covid–19 vírus esetében! Most az a paradox helyzet az amerikai elnökválasztási vakcinapolitológiai játékok és a hazai, 2022-es országgyűlési választási esélyeket összevetve, hogy míg a balliberális ellenzék ott a Trump-adminisztráció leváltására játszott az oltások megkezdésének halogatásával, addig a bő 15 hónapos idő itthon kényelmesebb pozíciót biztosít a kormányzatnak.

Ne siessünk! Várjuk meg az ősz végét a tömeges oltás elkezdésével, hisz akkor robban kellő időben a járvány utáni fellélegzés szavazási kihatása áprilisban! – mondatja a hideg fejjel végiggondolt politológusi számítás. De a pusztán versengő párvezérekből mára államférfiakká vált kormányzóknak túl kell ezen lépni. Győzzenek, ha tudnak, de ne ezen az áron! A demokratikus versengést ugyan a szavazatszerzés optimalizálásával lehet indokolni, és ez a kormányra jutni/ellenzékbe kerülni bináris kód (mint ahogy a piacgazdaság logikája pedig a profit/csőd bináris logikája), de ha egy sikeres párt neve már egy korszak államának jelzője lett, akkor ez kötelez. E szint elérése után a puszta pártmachinációra törekvő nyerési stratégia már nem vállalható.

Hajrá, hadd jöjjön az a kínai vagy orosz vakcina! Ne várjon vele a kormányzat szűkkeblűen a jövő áprilisi választásra tekintgetve, még ha a hideg fejjel végiggondolt politológusi kalkulálás ezt is javasolná!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Pokol Béla által felvetett politikai dilemma létezik!

Az, hogy a kormány a mihamarabbi oltóanyagbeszerzésre és a járvány
minél gyorsabb leküzdésére koncentrál az oltakozás propagálásával,
lemond arról a politikai előnyről, amit az ellenzék cinizmusának
bizonyítása jelentene.

Ezt hívják FELELŐS kormányzásnak. A hosszútávú politikai előnyöket
a Fidesz be fogja söpörni, és ez a 2022-es választasáok eredményein
is meg fog látszani. Az embnerek NEM olyan hülyék, mint amilyennek
Fegyőr Andriska, kiscsoportos óvodás, vagy Kunhalmi Bukósisak Ági
gondolja.

Az, hogy neked fingod nincs, miről ír, az nem jelenti azt, hogy Pokol
Béla nem normális, hanem teljesen mást jelent.

Azt hiszem nemsokára jön a Kormánypárti2 nick.

Az kétségtelen, hogy néha a gondolkodást is immunizálni kell.
Nagyszerű ilyen szempontból Karácsony Gergely regnálása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés