Így búcsúzott Orbán Viktor a veterán magyar pilótától (videó)

2021. január 23. 14:50

A 97 éves Frankó Endre, a legendás 101. Puma Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája tavaly decemberben hunyt el.

2021. január 23. 14:50
null

Amint arról beszámoltunk a tavalyi év utolsó előtti napján, elhunyt Frankó Endre, a legendás 101. Puma Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája.

Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben. Öten voltak testvérek, hárman fiúk. Mindhárman repülők lettek. 1939-ben kezdte a repülést Zöglinggel. 1942-ben érettségizett Egerben. Jelentkezett a Repülő Akadémiára, ahová még ebben az évben bevonult. 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Szeptember 15-én csatarepülő tanfolyamra küldték Debrecenbe. A front közeledte miatt áttelepültek Pápára. Kiképzést és gépet itt sem kapott. A kelleténél többet panaszkodott és ezért néhány társával egyetemben áthelyezték a Szent László hadosztályhoz. Várpalotán kapott gyalogos kiképzést, majd az első bevetés előtt nem sokkal, november 30-án végül áthelyezték a Pumákhoz. 

A háború után többféle szakmában is kipróbálta magát. Volt motoros repülő-oktató és műszaki rajzoló is. Később felvették a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának levelező tagozatára, ahol 1962-ben dipolmázott. Az UVATERV-nél helyezkedett el, ahol ipari kötélpályákat tervezett. A többi között ő tervezte a jánoshegyi Libegő kötélpályáját is.

A veterán búcsúztatására szombaton került sor, a Magyar Honvédség három JAS 39 Gripenből álló köteléke alacsony áthúzással tisztelgett a Duna budapesti szakasza felett szombaton, nem sokkal 12 óra után. A Gripenek háromszáz méter magasan haladtak el a főváros felett Frankó Endre tiszteletére a Csepel-sziget felől a Duna felett, egészen az Árpád híd budai hídfőjéig, ahonnan északi irányban elhagyták a város légterét.

Orbán Viktor miniszterelnök ezzel a videóval vett végső búcsút a pilótától.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. január 24. 18:36
Hát igen, ez a különbség. Az ávóscsemete Bauer Tamás (aki büszke az ávós apjára, és mentegeti azt) szerint a II. világháború idején az volt a hazafi, aki magyar katonákra lőtt a szovjetek oldalán...
Agnieszka
2021. január 24. 10:08
Sok minden végre a helyére kerül, elég sokat kellett rá várni. Sajnos, a Gyurcsány házaspár még nem jutott idáig, de talán ezt is sikerül megérni. A tisztelgő doktor miniszterelnök úr viszont ott van, ahová szavaztuk és remélhetőleg ez így is marad. Tisztelet annak a csodálatos nemzedéknek és hála az Jó Istennek, h. voltak köztük, akik eddig közöttünk maradhattak és értelmes, alkotó életet volt erejük maguknak kiküzdeni.
alkaloidablog
2021. január 23. 21:50
Négy perc alatt kapott a bejegyzésem két dislike-ot. Szuper. Egy teljesen neutrális, érzelemmentes leírása a mai történész szakma által nagyjából konszenzussal elfogadott történelmi helyzetnek. Nem elég. Nem értik. Gyűlölni akarnak és gyűlölni fognak és szentül meg vannak arról győződve, hogy Horthy alaptalan vádolása és gyűlölete a nekik kedvező narratíva. És nem értik, hogy minden apró gyűlölködésükkel maguk alatt vágják a fát, nem értik, hogyha ez így marad meg a köztudatban, akkor legközelebb nem lesz még egy Horthy!
abcdef
2021. január 23. 18:43
Ezt találtam még róla "EXKLUZÍV - Minden lövedéket neked szánnak vadászpilótaként" https://www.youtube.com/watch?v=SrPQlTTdN_o&ab_channel=nemzeti1tv
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik