Így búcsúzott Orbán Viktor a veterán magyar pilótától (videó)

2021. január 23. 14:50
A 97 éves Frankó Endre, a legendás 101. Puma Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája tavaly decemberben hunyt el.

Amint arról beszámoltunk a tavalyi év utolsó előtti napján, elhunyt Frankó Endre, a legendás 101. Puma Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája.

Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben. Öten voltak testvérek, hárman fiúk. Mindhárman repülők lettek. 1939-ben kezdte a repülést Zöglinggel. 1942-ben érettségizett Egerben. Jelentkezett a Repülő Akadémiára, ahová még ebben az évben bevonult. 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Szeptember 15-én csatarepülő tanfolyamra küldték Debrecenbe. A front közeledte miatt áttelepültek Pápára. Kiképzést és gépet itt sem kapott. A kelleténél többet panaszkodott és ezért néhány társával egyetemben áthelyezték a Szent László hadosztályhoz. Várpalotán kapott gyalogos kiképzést, majd az első bevetés előtt nem sokkal, november 30-án végül áthelyezték a Pumákhoz. 

A háború után többféle szakmában is kipróbálta magát. Volt motoros repülő-oktató és műszaki rajzoló is. Később felvették a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának levelező tagozatára, ahol 1962-ben dipolmázott. Az UVATERV-nél helyezkedett el, ahol ipari kötélpályákat tervezett. A többi között ő tervezte a jánoshegyi Libegő kötélpályáját is.

A veterán búcsúztatására szombaton került sor, a Magyar Honvédség három JAS 39 Gripenből álló köteléke alacsony áthúzással tisztelgett a Duna budapesti szakasza felett szombaton, nem sokkal 12 óra után. A Gripenek háromszáz méter magasan haladtak el a főváros felett Frankó Endre tiszteletére a Csepel-sziget felől a Duna felett, egészen az Árpád híd budai hídfőjéig, ahonnan északi irányban elhagyták a város légterét.

Orbán Viktor miniszterelnök ezzel a videóval vett végső búcsút a pilótától.

Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztelet a bátraknak!

Jujjjjjjjj.....Horthy a spájzban, mindent vissza, Orbán már repülőnek képzeli magát, talpa alatt egész Magyarország, a Kolostorból lenézi a fővárost....

Egyik rokonom muszosként esett hadifogságba - szeretett volna családostul Amerikába menekülni, de ugye ismerős, a gazdag amerikai zsidóknak nem kellettek a szegény európai, s magyar testvérek - , a másikat az oroszok Budapest felszabadítása után kapták el az utcán, amikor ünnepelte a gettó felszabadulását - ugye ez is ismerős, Sztálin kiadta, hogy hány magyar fasiszta védte Budapestet, s mennyi hadifoglyot kell vagonba rakni - vagon északra, nyugatra, keletre, mennyi, máig fel nem fogott, el nem siratott tragédia - majd évek múlva jött haza.

A nemzetközi nagytőkének, Amerikában most sem a zsidóság a fontos, mármint az, hogy életben marad-e az európai zsidóság. Most nem kell Hitlert kitalálni a szegény rokonok kiirtására, háború nélkül megteszi a migráció, Európa iszlamizációjának levezénylése. A helyi kommunista, balliberális pártok közreműködésével.

nem sikerült megértened, nekem semmi bajom a katonaruhás gesztussal, s vártam a hozzád hasonló hozzászólásokat, nem tévedtem a felfogóképességedet illetően.

Talán félreértettél, vagy nem ismersz, mindenkit tisztelek, s minden véleményt egyenrangúnak tartok. hagyjuk a kés vitát, több nyugati egyetemen tanultam, tisztelem a Te tudásodat is.

Tudod, elrepültem Lisszabonba, majd az egyik portugál barátom - nem Salazar hívő - elvitt Estorilba - a Sintra hegység csodálatos, a csak egy ugrás a Cabo da Roca - s megnéztem Horthy sírját, elhelyeztem egy szál virágot, az életben maradott családtagok emlékére, nevében.
Horthynak köszönhetjük,

Az egyik vidéki településen, ahol gyógyfürdő is van, az ott élő barátom kivitt egy temetőbe. Ott láttam a Don-kanyarban elesett magyar katonák emlékére egy-egy keresztet. Meghajtottam a fejemet, egy magyar anya fájdalma egyenrangú egy zsidó anya fájdalmával. Tudom, hogy ezzel kissé kilógok a sorból saját testvéreim közül is, de a fájdalom, a szenvedés mértéktől, vallástól függetlenül egyenrangú és egyetemes.

Kérlek, ne sértegess.

nem gondoltam, hogy ennyire félreérthető vagyok, bocsi Palika. Egyetértünk, de tetszik a harciasságod, segíts, hogy 22-ben kormányon maradhassunk.

Sok minden végre a helyére kerül, elég sokat kellett rá várni.

Sajnos, a Gyurcsány házaspár még nem jutott idáig, de talán ezt is sikerül megérni.

A tisztelgő doktor miniszterelnök úr viszont ott van, ahová szavaztuk és remélhetőleg ez így is marad.

Tisztelet annak a csodálatos nemzedéknek és hála az Jó Istennek, h. voltak köztük, akik eddig közöttünk maradhattak és értelmes, alkotó életet volt erejük maguknak kiküzdeni.

A pápáknak nem a kezét csókolják meg, hanem a halászgyűrűjét.

Orbán Viktor elárulta, mit köszönhet Szent II. János Pál pápának
A magyar miniszterelnök a mai napig különleges, személyes kapcsolatot ápol a Szentatyával. Amikor kitüntetést kapott tőle, személyes üzenet is érkezett mellé.

„Többször találkoztam Szent II. János Pállal, ami nem könnyű dolog, sőt, kifejezetten bonyolult, tekintettel arra, hogy református volnék. Ráadásul a kálvinista–katolikus viszony is meglehetősen összetett kérdés a magyar történelemben. A Szent Atyára sohasem elsősorban a Vatikán katolikus vezetőjeként tekintettük. Mindig a közép-európai országok legnagyobb védelmezőjének tartottuk a világpolitikában, függetlenül a vallási háttértől. Van egy személyes történetem is. Négyévnyi kormányzás után elveszítettük a 2002-es választásokat. A vereség után a pápa, a Szent Atya azzal tisztelt meg, hogy kitüntetést adományozott nekem (a Nagy Szent Gergely Rend nagykeresztjének civil fokozatát – a szerk.), ami a legnagyobb elismerésnek számít. Amennyire emlékszem, református azóta sem kapott ilyet. A vele küldött személyes üzenet pedig így szólt: nem azért kaptad, amit tettél, hanem azért, amit tenni fogsz. Szóval annak ellenére, hogy már nincs velünk, még ma is nagyon személyes kapcsolatban vagyok vele.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés