Elhunyt Frankó Endre

2020. december 30. 18:38

A II.Világháború legendás Puma századának utolsó tagja 97 éves volt.

2020. december 30. 18:38
null

Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben. Öten voltak testvérek, hárman fiúk. Mindhárman repülők lettek. 1939-ben kezdte a repülést Zöglinggel. 1942-ben érettségizett Egerben. Jelentkezett a Repülő Akadémiára, ahová még ebben az évben bevonult. 1944. augusztus 20-án avatták hadnaggyá. Szeptember 15-én csatarepülő tanfolyamra küldték Debrecenbe. A front közeledte miatt áttelepültek Pápára. Kiképzést és gépet itt sem kapott. A kelleténél többet panaszkodott és ezért néhány társával egyetemben áthelyezték a Szent László hadosztályhoz. Várpalotán kapott gyalogos kiképzést, majd az első bevetés előtt nem sokkal, november 30-án végül áthelyezték a Pumákhoz. 

A háború után többféle szakmában is kipróbálta magát. Volt motoros repülő-oktató és műszaki rajzoló is. Később felvették a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karának levelező tagozatára, ahol 1962-ben dipolmázott. Az UVATERV-nél helyezkedett el, ahol ipari kötélpályákat tervezett. A többi között ő tervezte a jánoshegyi Libegő kötélpályáját is.

(pumaszallas.hu)

(Nyitókép: Facebook)

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. január 02. 01:40
Isten nyugosztalja!
fran
2020. december 31. 21:44
Valamikor régen néztem az RTL Klub reggeli műsorát. Valamilyen félreértés miatt egy az elhunythoz hasonló hőst hívtak be, akit a kísérője körberajongott, hogy mennyi légi csatát nyert meg és milyen nagy dolgokat vittek véghez a kötelékükben. A műsorvezető le volt nyűgözve, de volt egy diszonanciája, hogy ugye mi magyarok a rossz oldalon harcoltunk, tehát az előtte levő hős, lehet nem is hős. Érezni lehetett a zavarodottságát. Nem ő volt a hibás. A hőseink, a mi hőseink voltak. Ők az országunkért harcoltak, nem ők tehettek róla, hogy az akkori ellenség lett a barát. Olyan barát, akik valójában az ellenségeink.
Nebelwerfer
2020. december 31. 19:59
Főhadnagy Úr még találkozhatott a Messzerrel Szolnokon év elején. Nagy találkozás volt. Most pedig az égi kötelék - v. Szentgyörgyi, Tóth Drumi, Debrődy, Málik, Tobak, Pintér, Cserny, Michna és a többiek - nyomába eredt. Nyugodjék békében!
mustarharmas
2020. december 31. 14:39
Isten nyugosztalja....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!