Kakaskukorékolás miatt már nem lehet perelni Franciaországban

2021. január 23. 16:12
A különféle vidéki zajok, hangok – mint például a kakaskukorékolás – a jövőben nem adhatnak alapot csendháborítás miatti perekre.

A francia parlament csütörtöki döntése értelmében a vidéki hangok, zajok – különösen a kakasoké – „a vidék hangörökségének“ részét képezik, ilyen minőségükben pedig nem csak csendháborítás miatti perekre nem adhatnak okot, hanem kiemelt védelemben részesülnek – írja az Azonnali.

Az ügy Maurice (Móric) kakas 2017-ben indult esete miatt kapott nagyobb figyelmet. Az Oléron-szigeten élő Maurice kakas kukorékolása miatt egy ottani szomszédos nyugdíjas pár, akik városról költöztek le a nyugdíjas éveikre oda, többször is tiltakozott a tulajdonosnál. Maurice állítólag túl hangosan kukorékolt, néha órákon át.  2017-ben az volt erre még a tulajdonos válasza, hogy petíciót indított Maurice mellett, amit a mai napig majdnem 140 ezren írtak alá. Ebben azt követelték, hogy az újonnan vidékre költözöttek „alkalmazkodjanak a helyzethez“, a helyi önkormányzatok pedig védjék meg a kakasokat és más állatokat.

A nyugdíjaspár azonban csendháborítás miatt pert indított, miután a helyi önkormányzat a kakas mellett állt ki. Végül a rocheforti fellebbviteli bíróság Maurice tulajdonosának adott igazat, azaz nem állapította meg a csendháborítást. Maurice azóta azóta már elhunyt, az akkori ügy azonban valóságos politikai mozgalommá terebélyesedett, amiben vidéki tradicionalisták, zöldek, környezetvédők, antiglobalista emberek álltak össze egy természet- és állatbarát koalícióvá, a városról jött „új falusiak“ ellen.

Nyitókép: Xavier Leoty / AFP

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés