A vörös franchise

2021. január 23. 7:09

Szentesi Zöldi László
Demokrata
Egy-egy politikai mozgalom, párt már a megnevezésében hordozza programját.

„Néha nem figyelünk a részletekre. Pél­dául arra, hogy egy-egy politikai mozgalom, párt már a megnevezésében hordozza programját. Ha például azt mondom, hogy Kommunisták Magyarországi Pártja, akkor hanyagolom a normális gondolkodást, miszerint van egy ország, és ott valamilyen párt, ehelyett előreveszem a nemzetközi szabványt (kommunista), és a második szóval (magyarországi) csak a mozgalom aktuális helyszínét jelzem.

Vagy ott a Black Lives Matter (A Feketék Élete Számít) mozgalom, amelyet helyesebb volna a »csak« szócskával felcímkézni, az angol eredeti is hordozza a szótöbbletet. Hiszen ha a feketék élete számít, abból magyarul és angolul is az következik, hogy azokon kívül a többieké nem vagy csak kisebb mértékben. Ha arra gondolunk, hogy a bűnöző négert fél térdre ereszkedve gyászolta meg a liberális (és félrevezetett) közönség, az amerikai veteránt három méterről szánt szándékkal meggyilkoló rendőrön (?) pedig úgy lépett át a világ, mintha mi sem történt volna, akkor a különbségtétel nagyon is indokolt. Akkor tényleg az a helyzet, hogy csak a feketék élete számít, és ez egyre inkább így lesz a tengerentúlon.

Szófejtő játékunk itthoni alanya, a Demokratikus Koalíció úgyszintén önkéntelenül kifecsegi fő programját. Aki kitalálta ezt az összetételt, megüzeni, hogy a saját felfogása szerint demokratikusnak nevezett összefogás élére áll.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


"3. Sorra ismerik el a kormánylapok: nem volt titkos Karácsony-Gyurcsány-Alföldi találkozó az SZFE ügyében."

Vedd elő a hasonló, de a jobboldalt érintő helyzetekre alkalmazott logikátokat: Nem volt, de lehetett volna.

Vagy volt, de nem sikerült bizonyítani, az ilyesmi sokszor csak hosszú csűrés-csavaráson múlik.

Az a gyenge próbálkozás, hogy csak ennyit tudsz válaszolni. Gyenge próbálkozás amikor nyolc különböző posztra másolod be ugyanazt a propagandát, amivel az állítólag kézivezérelt bíróság az őt kézzel vezérlők ellen hozott döntését propagálod.

Nem kéne kiforratlan írásokat közölni még a Demokratában sem.
Ha nem megy a téma, ejteni kell. Majd egy másik megy.

Nem a leírt mondatok száma a számít, az csak propaganda, hanem a minősége. Ide írtad a megszokott, a szádba rágott mantrát - csak postás vagy, csak küldönc, semmi más.

"De köszönöm ,hogy ideszartál ,csaxólok töröld meg a szád ,szaros lett ....höhöö.."

A stílusjegyeid bármelyik nick neveden átütnek. Az érvelésedet, a szófosást talán azért támasztod alá ilyen szóvirágokkal, mert te sem érzed igazán ütősnek őket. Több önbizalmat barátom, és akkor talán rövid mondatokra is futja majd. De megértelek, a tíz évnyi frusztráció....

Na jó, a választási rendszert kérd számon az 1990-es törvényhozókon, akik a kétharmados törvényeket megalkották, és meghatározták azt, hogy a képviselők kétharmadának szavazatával milyen törvényeket lehet megalkotni. Ebben az is benne van, hogy ezeket a törvényeket csak egy újabb kétharmad tudja megváltoztatni, az viszont nincs benne, hogy ha ezt a kétharmadot egy párt szerzi meg, akkor nem érvényes. Azt nem láthatták előre, hogy lesz egy olyan kormányzat, amelyik olyan módon politizál, ami megágyaz ennek a kétharmadnak. Most pedig már nyíltan hirdetik, hogy győzelmük esetén puccsszerűen felrúgják a szabályokat a demokrácia és a jogállamiság legnagyobb dicsőségére.

Drága gyermekem, tanuld meg, hogy a pusztán pillanatnyi helyzet érzékelése szűk látókörre utal, a lényeget csak a teljes folyamat tudja megmutatni. És itt most az a lényeg, hogy nyüszítés van, pedig ti adtátok a Fidesz kezébe a kétharmadot. Éppen ezért valljátok azt, hogy a múlttal nem kell foglalkozni, illetve csak a múlt általatok kicsemegézett része legyen érdekes.

Még annyit, hogy a választás körüli aggodalmaitokat könnyű eloszlatni. A választás után az interneten elérhető minden egyes szavazókör helyben hitelesített, beszkennelt jegyzőkönyve. A választási matematika ismeretében papíron, ceruzával kiszámítható a végeredmény. Nyugodj meg, a pártok ezt meg is tették. A DK honlapján sokáig fenn voltak ezek a jegyzőkönyvek azzal, hogy akik úgy gondolják, nézzék át és keressenek csalásra utaló nyomokat. Nem érkeztek mindent elsöprő észrevételek.

"A Fidesz csinált egy választási rendszert, amivel nem lenne kétharmada"

Írjam le még egyszer, hogy 2006-tal kezdődően nektek volt köszönhető az a helyzet, ami a fideszes kétharmadot eredményezte?

Írjam le még egyszer, hogy az 1990-es konszenzus alapján a kétharmados törvényekből adódó jogosítványokat törvényesen alkalmazták, még akkor is, ha ti ezért állandóan szűköltök?

Írjam le még egyszer, hogy az 1990-ben elfogadott törvény szerint joguk volt alkotmányt módosítani és olyan választási rendszert alkalmazni, amilyent jónak láttak?

Írjam le még egyszer, hogyan lehet utólag aprólékosan ellenőrizni a választások eredményét?

Ne csak mantrázd a kötelezőt a kilométeres bejegyzéseidbe, hanem próbálj gondolkodni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés