A pokol természetrajzához

2021. január 23. 18:01

Szentesi Zöldi László
888.hu
Bauer Miklós ÁVH-alezredes születésének századik évfordulóján már szinte minden elhangzott.

„Fia, Bauer Tamás minapi szerecsenmosdatására sokan reagáltak. Írtak indulatos sorokat, mások higgadtan elemeztek, akad, akik fejcsóválva vette tudomásul a kommunista gyilkos mentegetését. Bauer oldalán is megszólaltak néhányan, elmondták, miért van igaza, miért lehet büszke a papájára, a kedves szakemberre, akit nyilván teljesen félreismertek a fasiszta magyarok.

Elolvastam sok okos szöveget, ugyanannyi becstelen ostobaságot, de arról, hogy Bauer Miklós lelke hol tanyázik, a fiáé pedig hova tart, tudtommal még senki írt.

Test és a lélek a halálunk után talán külön utakra lép. Az előbbi elenyészik, az utóbbi azonban a tér-idő kontinuitásból kilépve megszabadul a kötöttségektől és halhatatlan lévén új formát keres magának. Talán, írom, és nem véletlenül. Hiszen nagyon sokan hiszik azt is, hogy sejtek, atomok, szerves és szervetlen részecskék a puszta véletlen folytán csak úgy összeállnak, elrendeződnek mondjuk egy Bauer Miklóssá, aztán amikor vége az életnek, mindenestül felbomlanak, megszűnnek.

Valaha magam sem tudtam, a végső, legfontosabb kérdésre milyen választ adjak. A természet megfigyelése segített a válasz megtalálásában. A világot, benne minden szereplőjével, emberrel, állattal, növénnyel, elemeivel, mint a víz, a levegő, tűz és a szél bizonyosan teremtették. Kristálytiszta logika alapján, kölcsönhatásokkal, ok-okozati viszonyokkal és törvényszerűségekkel létezik minden, ami körülvesz bennünket, benne magunk is. Létünk nem puszta véletlen műve. Születésünk és halálunk célrendszere azonban rejtve marad előttünk, egész életünkben érezzük a korlátainkat – ez pedig alázatra tanít. Annak biztos tudatára, hogy vendégek vagyunk itt. Nem akartuk, nem kértük és nem választottuk az életet, hanem ajándékba kaptuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés