Musk megjutalmazza a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárást

2021. január 22. 12:14
Százmillió dollárt a legjobb technológia kidolgozójának.

Elon Musk 100 millió dollárral (29,3 milliárd forint) jutalmazza a légkörben lévő szén-dioxid befogására kifejlesztett legjobb technológiát.

A Tesla alapítója csütörtökön jelentette be tervét a Twitteren, hozzátéve, hogy a részletekkel jövő héten jelentkezik. A kibocsátott üvegházhatású gázok befogása a klímaváltozás megfékezését célzó tervek nagy részének egyik kulcseleme, ám mostanáig csupán kis előrelépés született az ilyen technológiák kidolgozás terén, mivel a hangsúly sokkal inkább az emissziócsökkentésen van. A Nemzetközi Energiaügynökség a múlt év végén arról számolt be, hogy éles növekedésre van szükség a karboneltávolító technológiák alkalmazásában, amennyiben az országok el akarják érni a zéró nettó kibocsátást.

(MTI)

(Fotó: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését.MTI/EPA/Alexander Becer)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaza van.
A klímaegyezmények valamit érnek, de legnagyobb jóindulattal is csak félmegoldásnak lehet nevezni - a nagy kibocsájtók simán átlépnek rajtuk, ha a gazdasági érdek úgy követeli meg - és általában úgy szokta. Azaz marad a közlegelő problémája, az egymásra mutogatás, és a pillanatnyi érdek követése, miközben egyre több fosszilis széndioxidot eregetünk a légkörbe.
Sokkal jobb lenne piaci alapra helyezni a kibocsájtás csökkentését - az eddig figyelmen kívül hagyott (azaz externália) szennyezést be kellene vonni a termék árába, ugyanúgy, ahogy a szemétszállításé már benne van. Azaz legyenek piaci eljárások a szennyezés semlegesítésére, és vagy igazolja egy cég, hogy azokat elvégeztette, vagy tegyenek adót a termékére, amit csak semlegesítésre lehet költeni. Ezután egyre hatékonyabb megoldások fognak születni a szennyezések megszüntetésére - beleértve azokat a megoldásokat is, amikor a szennyező eljárást valami tisztábbra cserélik.
Musk ötlete pont efelé halad, a piaci megoldás felé.
Egyébként szerintem a legolcsóbb a növények elszenesítése zárt rendszerben - ekkor a keletkezett széndioxidot egyszerűen a föld alá kell vinni, mondjuk kimerült szénbányákba, és minden más hasznos anyag, ami a növényben volt (nyomelemek is) megmaradnak.

Sajnos a széndioxid tényleg üvegházhatást keltő gáz, és a fosszilis energiahordozók széndioxid tartalmának a légkörbe engedése növeli azt. A széndioxid nélkülözhetetlen az élethez, viszont a nagyobb mennyiség növeli a Föld átlaghőmérsékletét, ami létező jelenség, elég csak megnézni az elmúlt telek hiányát akár csak a harminc-negyven évvel ezelőtti telekhez képest.

Mondjuk a beruházás az pont nem a piramisjáték, hanem a bővülő termelés ismérve :)
Magukon az autókon van nyereség, viszont azt valóban elviszi az új gyárak felhúzása.
(nem is csoda, hogy van nyereség, az első Tesla óta az akkumulátorok ára több, mint hetedére esett, miközben az a legnagyobb tétel az autó előállítása során)

Az a baj, hogy az autógyártás már rég nem életképes évi egy-két millió legyártott autó alatt, egyre kevesebb cég van, a kisebbeket vagy felvásárolják vagy megszűnnek - a Tesla sem tehet mást, mint hogy minél nagyobbra növekszik, kiépít egy globális töltőhálózatot (mivel a töltési lehetőség hiánya a legnagyobb gátja a villanyautók elterjedésének). Ezért nem mondanám szélhámosnak, mivel azért már fut a forgalomban pár millió Tesla, és van több tízezer töltője, egy szélhámos viszont mindig csak ígérget (persze, tudom, hogy Musk is nagyon tud ígérgetni, ebben nincs vita - viszont ő azért teljesít is)
És ott van még a SpaceX is, ott is az van, hogy mára az összes többi állami és magán űrkutatási cég az ő megoldásait próbálja másolni, évekkel a többiek előtt jár, sajnos nincs másik olyan ember - még Bezos sem - aki ne követné, hanem érdemben konkurálna vele.

Igen, csak ha a fát elégeted, akkor megint visszakerül a légkörbe a lekötött széndioxid. A körforgás lényege az az, hogy nem vonódik ki a rendszerből, márpedig pont az kellene, hogy a felszín alól felhozott szén kerüljön is oda vissza.

Nem hinném, hogy el akarná vinni, szerintem rengeteg kőzet tartalmaz a Marson kötött formában széndioxidot, sokkal olcsóbb elvinni egy gépet, amelyik napenergiával felszabadítja azt.

Nem annyira egyszerű, lehetséges, hogy lecsökkent az éves csapadékmennyiség azóta (uralkodó szélirány, szélerősség megváltozott mondjuk, vagy akár az, hogy a hiányzó növény nem párologtat nedvességet)
Persze meg lehet próbálni, és érdemes is lenne, de szerintem szigetszerűen nem menne, hanem a sivatag széleitől befele haladva működne csak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés