Hat darab Enigma kódológépet találtak a Balti-tengerben

2021. január 21. 17:37
Búvárok hozták fel Németország partjainál a második világháborúban használt kódológépeket.

A történelmi leletekre Schleimünde-sziget közelében bukkantak – közölte Schleswig-Holstein régészeti hivatala. Christian Hüttner, a lelet felfedezője elmondta, hogy egy elveszett propeller után kutattak, amikor rábukkantak az Enigma-gépekre. Hozzátette, hogy a kódológépeket láthatóan részben használhatatlanná tették, mielőtt megszabadultak tőlük.

A kódológépeket a nácik használták üzenetek titkosítására a második világháború alatt. Lengyel matematikusoknak a harmincas évek elején sikerült feltörniük az Enigma-kódot, az évtized végén megosztották tudásukat a britekkel. Alan Turing matematikus is tagja volt annak a Bletchley Park-i kódfejtőcsoportnak, amely el tudta olvasni a nácik Enigmával titkosított üzeneteit.

Kutatóbúvárok tavaly novemberben már találtak egy Enigma-gépet, amikor elhagyott halászhálókat kerestek a Balti-tengerben. Azt a gépet már restaurálják a schleswigi Régészeti Múzeumban. A Hüttner által felfedezett további Enigmákat is helyreállítják, és később ki is állítják őket. A régészeti hivatal szerint nem világos, hogyan kerültek a gépek a tenger fenekére. Régészek szerint számos Enigmát süllyesztettek el a német partok közelében.

(MTI)

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Don Emmert / AFP

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés