Enigma kódológépet találtak a Balti-tengerben

2020. december 03. 18:16

A búvárok halászhálókat kerestek a vízben, amikor a ritka leletre bukkantak.

2020. december 03. 18:16
null

Elhasználódott halászhálók után kutató német búvárok egy ritka második világháborús Enigma német kódológépre bukkantak a Balti-tengerben. Először azt hitték, hogy egy halászhálóba csavarodott írógépet fedeztek fel a Gelting-öböl mélyén, ám Florian Huber víz alatti régész gyorsan rájött az eszköz történelmi jelentőségére. „Sok érdekes és furcsa felfedezést tettem az elmúlt 20 évben. De soha nem gondoltam volna, hogy egy napon egy legendás Enigma gépet találok” – mondta Huber. 

A náci hadi gépezet az Enigmákat használta titkos üzenetek küldésére és fogadására a második világháborúban, de brit kódfejtők feltörték a kódot, segítve a szövetségeseket, hogy fölénybe kerüljenek az Atlanti-óceán ellenőrzéséért vívott haditengerészeti küzdelemben. A német hadvezetés által feltörhetetlennek hitt Enigma-kódot megfejtő brit csoportot Alan Turing matematikus vezette a Bletchley Park-i kódfejtő központban.

A háború vége előtt nem sokkal mintegy 50 német tengeralattjáró legénysége azt a parancsot kapta, hogy süllyesszék el hajóikat a dán határhoz közeli Gelting-öbölben, hogy azok ne kerülhessenek a szövetséges erők kezeibe. A kódológépek megsemmisítése is a parancs része volt. „Gyanítjuk, hogy ez az Enigma ekkor esett ki az egyik hajóból” – mondta Huber, a kieli székhelyű, víz alatti kutatásokat végző Submaris cég képviselője. A németek több mint 200 tengeralattjárót süllyesztettek el az Atlanti-óceán északi részén és a Balti-tengeren a háború végén.

Az írógéphez hasonlító Enigma gépet 1918-ban találta fel Arthur Scheribus német elektrotechnikus, katonai célokra 1926-tól kezdték használni. Több százezret gyártottak belőle Németországban, de csak néhány száz maradt fenn. Árveréseken több tízezer euróért cserélnek gazdát. Legutóbb júniusban a bécsi Dorotheum aukciósház árverésén a becsült ár mintegy négyszereséért, 117 800 euróért (40,6 millió forintért) kelt el egy ilyen gép. A Balti-tengerben talált Enigmát a schleswigi régészeti múzeumnak adják.

(MTI)

(Képünk illsztráció, forrása: MTI/Mohai Balázs)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. december 06. 12:54
Ebből is kitűnik,hogy A. Hitler egy zseni volt.
Krupp Skya
2020. december 05. 06:43
Ha még egyet találnak akkor Soros és Angela tudnak egymásnak rejtjelezve üzenni anélkül hogy Orbán megtudná. Első üzenet Sorostól: Angela fogadjatok be 100 millió migránst, adok kölcsön, ráértem megadni a jövő hónapban. Puszi a péniszre!
Silcon
2020. december 03. 21:18
Simon Singh: Kódkönyv. Benne van a teljes történet. A docplayeren elérhető: https://docplayer.hu/4575826-Simon-singh-kodkonyv-a-rejtjelzes-es-rejtjelfejtes-tortenete.html
Senki Alfonz
2020. december 03. 21:10
Alan Turing, a megfejtő algoritmus elvét felállító matematikus tételei, módszerei ma is érvényesek és hasonlóan alapkövei az elméleti informatikának, mint a Neumann János elvei. Az egész történetben az a szomorú, hogy Aalan Turing homoszexuális volt és ezért - mivel a britek ezt betegségnek tartották - őt a bíróság arra kötelezte, hogy vegyi úton kasztrálják, nemi hormonait közömbösítsék olyan módon, hogy minden nap egy ápolónő egy rendőr párossal megjelenve a lakásán beoltotta a közömbösítő szerrel. Ez a félzseni tett annyit az emberiségért, a háború befejezéséért, hogy kitüntetve a tudományos és háborús érdemeiért kapjon egy kis házat valahol vidéken, ahol a partnerével csendben el lettek volna kéz a kézben és más a másban. De nem ez történt, hanem az oltások hatására különböző testi tünetei lettek, majd fájdalmai is voltak, végül az összes tünet köztük a csökkenő nemi vágyak miatt öngyilkos lett!!!! A kurva édesanyjukat a briteknek a kettős mérce miatt, mert az összes nemesi fiú a buziparadicsom legénynevelő intézetekben nőtt fel és tele volt homo eseménnyel, sokan buzik is lettek közülük. Karcsi főherceg is ilyen okon lett félbuzzancs, aki megdugta a saját inasát is. Állítólag Bözsi ezért nem adja neki a sapkát. Alan Turing nem volt elég magas származású ahhoz, hogy buziságát elnézze neki a beképzelt, nála sokkal buzibb brit nemesség, ezért ítélték el!! A kurva édesanyjukat a beképzelt, aljas, mocskos, rohadt, kettős mércéjű angol arisztokráciának!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!