A pápa üdvözli, a püspökök elítélik Joe Bident

2021. január 21. 21:20
Míg Ferenc pápa hivatalosan üdvözölte a katolikus vallású elnök beiktatását, a püspöki kar éles hangú bírálatot tett közzé.

Ferenc pápa szerdán gratulált Joe Biden amerikai elnöknek, és sürgette a megbékélés elősegítését. A Vatikán hivatalosan is üdvözölte az új vezetést, mely elődjénél közelebb áll a pápa által hangoztatott környezetvédelmi és társadalmi igazságosságra vonatkozó nézetekhez.

Ferenc pápa üzenetével azonban élesen szembeállt José Gomez Los Angeles-i érsek, az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia vezetőjének egyidejű nyilatkozata, amelyben arra figyelmeztetett, hogy

Biden az abortuszjogok támogatása révén „elősegíti az erkölcsi rosszat és veszélyezteti az emberi életet”.

Ferenc pápa táviratában arra sarkallta Joe Biden-t, hogy építsen olyan társadalmat, amelyet „hiteles igazságosság és szabadság jellemez”, és amely megkülönböztető figyelemmel fordul a szegények felé.

„Hasonlóképpen kérem Istent, minden bölcsesség és igazság forrását, hogy vezesse erőfeszítéseit a megértés, a megbékélés és a béke előmozdításának irányába az Egyesült Államokban és hogy a világ nemzetei közt segítse az egyetemes közjó előmozdítását” – írta táviratában Ferenc pápa.

Ferenc pápa és Donald Trump volt elnök többször keveredtek nézeteltérésbe, főleg a bevándorlás és az éghajlatváltozás kapcsán.

A pápa 2016-ban Donald Trumpra utalva azt mondta, hogy „aki falat épít a migránsok távol tartására, az nem keresztény”.

Alessandro Gisotti, a L'Osservatore Romano szerkesztője azt írta, hogy Bidennek az a feladata, hogy „megpróbáljon egységet teremteni és meggyógyítani egy megosztott országot a járvány és gazdasági válság közepette. A világ színterén nagyok az elvárások a külpolitika multilateralizmushoz való visszatérítésére és az olyan nemzetközi szervezetek iránti bizalom helyreállítására, mint amilyen az ENSZ”. Gisotti szerint „Biden azon szándéka, hogy újból csatlakozzon a párizsi klímaegyezményhez, amelyet a pápa is szorgalmaz, egybevág Ferenc pápa elkötelezettségével közös otthonunk megóvása mellett”.

Biden eskütétele előtt Leo J. O'Donovan atya, a Georgetowni Egyetem emeritus elnöke imádkozott, aki a pápához hasonlóan szintén jezsuita szerzetes. Az elnök hitére utaló passzusokat is belefűzött beszédébe, így idézett a Zsoltárok könyvéből is.

Ferenc pápa, amikor Obama elnöksége alatt az Egyesült Államokban járt, találkozott Bidennel, november közepén pedig személyesen hívta fel telefonon, hogy gratuláljon választási győzelméhez.

Amikor Biden szerdán beköltözött az Ovális Irodába, az íróasztalán látható volt egy fotó, amelyen a pápa szerepelt családja társaságában.

Az amerikai püspöki konferencia mindezekkel szemben sokkal kevésbé volt lelkes az Egyesült Államok második római katolikus vallású elnökének beiktatásakor. A püspöki kar többsége ugyanis konzervatív nézeteket vall, és élesen szembenáll a Demokrata Párt liberális abortuszpolitikájával. Gomez érsek kijelentette, hogy Biden politikája „elősegíti az erkölcsi gonoszságokat, és veszélyezteti az emberi életet és méltóságot, a legsúlyosabban az abortusz, a fogamzásgátlás, a házassági és genderjogok terén”.

„Remélem, hogy párbeszédet kezdhetünk az abortuszt ösztönző és a családokat szétbomlasztó bonyolult kulturális és gazdasági gondok kezeléséről” – írta Gomez.

José Gomez egy püspökökből álló munkacsoportot is létrehozott, hogy értékelje Biden abortusszal és más társadalmi kérdésekkel kapcsolatos álláspontját, azonban nem adtak még ki hivatalos nyilatkozatot, egyes források szerint épp a Vatikán nyomására. A püspöki konferencia nyilatkozatára reagáltak a liberális szellemű katolikus egyházfők. Blase Cupich chicagói érsek a Twitteren többek között „meggondolatlannak” nevezte a konferencia elnökét. 

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

najo en eddig tenyleg turtoztettem magam de most mar tényleg menjen a picsaba az ilyen papa

Biden intézkedései sok tekintetben kifejezetten szembenállnak a katolikus tanítással. A pápa diplomáciailag kötelező üdvözlete nem változtat ezen a tényen: jogos a püspökök kritikája. Amúgy pedig Bidennek nagyon kínos a helyzete, mert felmérések szerint a republikánus szavazók háromnegyede csalással szerzettnek, tehát illegitimnek tekinti az elnöki hatalmát.

Ferenc pápa nem tudja, hogy milyen "jó" katolikus ez a Biden?
Az üdvözlés után figyelmeztetnie kellett volna, hogy az emberi élet és az élethez való jog fontosabb, mint a környezetvédelem.
Ne a transzneműeket és az abortuszt támogassa.

Vegyen példát a németektől, akik szerint a 7 napos csirkeembrió is fájdalmat érez, tehát tilos megőlni.

Kire többet bíznak, többet is kérnek majd számon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés