Valósággyárak

2021. január 20. 22:22

Bogár László
Magyar Hírlap
Korunk a társadalmi valóság végső összeomlásának és a narratívák permanens világháborújának korszaka.

„Mindaz, amit George Orwell még horrorisztikus disztópiaként mutatott be az 1984 című korszakos művében mára nemcsak, hogy megvalósult, hanem az is kiderült, hogy nincs és nem is lehet már szabadulás ebből a sötét örvénylésből. És azért nincs szabadulás, mert ez az elmúlt háromezer év során mindent meghatározó létmód végső fázisának kezdete. Hogy ez az agónia milyen forgatókönyvek mentén zajlik majd le, és meddig fog tartani, azt a dolog természetéből adódóan senki nem tudja megmondani. Nincs ugyanis olyan koherens történelmi emlékezet, amely valamilyen előzetes mintaként bármilyen prognózis alapjául szolgálhatna.

E globális háborúvá szélesedő törekvése során eddig értelmezhetetlen brutalitással mutatta meg magát az a valami, amit Big Tech néven szokás említeni. Azok a gigantikus kommunikációs technológiai cégek, az Amazon, az Apple, az Alphabet (ez utóbbi a Google »fedőszervezete« benne például a YouTube-bal) a Facebook, a Twitter, a Netflix és a Microsoft az elmúlt néhány nap során tökéletesen összehangolt stratégiájukkal egy eddig értelmezhetetlen dimenziójú globális hatalmi komplexummá szerveződtek. Egyértelművé tették, hogy egyetlen közös döntésükkel bármikor »kikapcsolhatják« azt, amit társadalmi valóságnak hittünk eddig. Hogy mi a valóság azt én mondom meg, jelentették ki Goebbels után szabadon a világ immár nyilvánvaló urai.

Globális diktatórikus hatalomként (amelyet senki nem választ és nem ellenőriz, hiszen »nincs«) bármikor bárki létezését felszámolhatják, hisz a társadalmi valóságnak hitt térbe való bármilyen belépés mostantól kezdve kizárólag az ő engedélyükkel és jóváhagyásukkal történhet. És hogy a világdiktatúra terrorgépezete komoly szándékai­nak nyomatékot adjanak, hát tartottak egy kis bemutatót azzal kapcsolatban is, hogy mi történik, ha valaki abban az illúzióban ringatja magát, hogy jó, akkor ezt a globális hatalmi struktúrát megkerülve akar a társadalmi valóság tereibe belépni, szóval, ha alternatív hálózatot kívánna felépíteni. Nos, akkor egyszerűen »áramtalanítják« az egész rendszert, világossá téve, hogy akinek a létezését egyszer felszámolják, az ettől kezdve fel van számolva”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés