A Nézőpont következtetése hamis

2021. január 20. 14:44

Hann Endre
Facebook
Most akkor leveszitek ezt a nagyon mellément szösszenetet, esetleg elnézést is kértek, vagy mire lehet számítani?

Hann Endre (Medián) kommentje a Nézőpont Intézet közleménye kapcsán:

„A Medián (amely azért a »baloldali kutatócégekhez sorolt«, mert nektek az az érdeketek, hogy oda soroljátok) pontosan fogalmazott: »a pártokat felsoroló hagyományos kérdésre válaszolván a 30 év alattiak körében a Kétfarkú Kutya Párt beérte, a Jobbik és a Momentum pedig meg is előzte a Fideszt«.

Tehát amikor nem a közös listáról szólt a kérdés, hanem az egyenként felsorolt pártok közül kellett választani, a sorrend a 30 évesnél fiatalabbak körében a következő volt: Jobbik 19 %, Momentum 15 %, Fidesz 13 %, Kétfarkú Kutya Párt 13 %, LMP 3 %, MSZP 2 %, DK 2 %, Mi Hazánk 2 %, Munkáspárt 1 %, egyéb párt 1, nem tudja, nem válaszol 29 %.

Most akkor leveszitek ezt a nagyon mellément szösszenetet, esetleg elnézést is kértek, vagy mire lehet számítani?

A Mandiner lelkes kommentelőinek címezve pedig hozzáteszem: lehet (kár)örvendezni, de ez az egész következtetés hamis, kizárólag a nézőpontosok szövegértési nehézségeiről árulkodik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A medián bármilyen eredményt ki tud hozni.

Hann Endre arra adjon magyarázatot, hogy a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet honlapja reggel óta miért nem érhető el.

Máskülönben a 240 ezer csökkenés a közös listánál úgy jön ki, hogy az 56 % levonjuk a 41 % (Jobbik 19, Momentum 15, MSZP 2, DK 2, LMP 3) akkor a különbség 15 %, amely 240 ezer szavazatnak felel meg.
Az 56 % nem tudom honnan származik, csak feltételezem, hogy a Medián egyik korábbi felmérése a közös listán a 30 éven aluliakat 56 %-ra mérte.

Honnan vetted ezt az állítás?

,, Sőt, kábé 25-30 év alatt jellemzően leggyakrabban ők voltak legközelebb a valódi végeredményhez,,

Ezzel szemben egy tanulmány szerint:

,,legaggasztóbb és egyben legfontosabb kihívást jelentő eleme a fiatalok politikai passzivitása. A 18-29 év közötti korosztály 20 százaléka biztosan nem venne részt egy most vasárnapi választáson, további 10 százaléka pedig valószínűleg 10nem menne el szavazni. Ezzel szemben a 60 év felettiek körében 15 százalék a biztosan és 8 százalék a valószínűleg távolmaradók aránya. Eközben a 30 alatti választópolgárok száma csupán a szűk kétharmada a 60 év felettiekének. Tehát a 30 év alattiak nem csak relatív létszámuk miatt egyre érdektelenebbek a politika számára, hanem azért is, mert az összes korcsoport közül a legkevésbé mobilizálható réteg,,
https://www.policysolutions.hu..

Valóban másként értelmeztem.
Mivel te nem vagy hajlandó állításaidat alátámasztani, így kénytelen vagyok más véleményeket, értékelést hozni, ahol konkrétumok is vannak.

2018 választás

,, a szakértői becslések esetében a Fidesz-KDNP népszerűségét az összes cég a ténylegesnél alacsonyabbra becsülte, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik listás eredménye esetében csak egyes intézetek becslése bizonyult pontatlannak. A kisebb pártok népszerűségét hibahatáron belül jelezte előre az összes kutatóintézet.
....
A Medián a győztes Fidesz-KDNP támogatottságát 4 százalékponttal becsülte alá, az ellenzéki pártok szavazatarányát pedig maximum másfél százalékpontos eltéréssel jelezte előre, ezért a legpontosabban becslőnek bizonyult.

A képzeletbeli dobogó második fokára a Nézőpont Intézet állhat fel: a Fidesz-KDNP listájának 43 százalékos előrejelzést adó intézet az MSZP-Párbeszédet kicsivel a végeredmény alá-, a DK-t pedig fölébecsülte, a kisebb pártok esetén viszont a lehető legközelebbi egész számú becslést adta.,,
https://www.portfolio.hu/gazda..

Nem a mondatot kell alátámasztani, hanem az állítást.
Ugye tudod, hogy mi az érvelés.
Állítás-érvelés-cáfolat. Ez a vita menete.

A szóban forgó pártok közzé tették már programjaikat?
Vagy mi a fene alapján lehet közülük választani?

Ők igen, de mi nem kérünk belőle, ettünk már eleget.

Nem helyes, de a Fidesz köszönje meg Haánéknak az infót és a 0 százalékos SZJA bevezetését hozza előre július 1-re.
Ha jót akar.
A 300 ezer Ft feletti nyugdíjakat ideiglenes jelleggel irányítsa át a 100 ezer Ft alatti, 40 évet ledolgozott nyugdíjasokhoz.
Ha jót akar.
És a fiataloknak biztosítsa a katonai alapkiképzést, 6-8 hónapos időtartammal, a fiúknak, lányoknak (nekik a rájuk szabottat).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés