Szerintünk az olyan embereknek, mint én nagyobb adókulccsal kell adóznia

2021. január 17. 20:47

Ungár Péter
Facebook
Az egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer legyen szinte mindenhol vita a világban.

„Kovács András, az Origo.hu újságírója nemrég egy elég pongyolára sikeredett írásában abszurdumok sorát állította azért, mert azt írtam, hogy »a havi egymilliót keresők pedig járuljanak hozzá többel a közterhekhez.«

Volt benne persze pár Fideszes panel, valahogy bejött az orvosok bére, a fővárosi városvezetés (itt már elvesztettem a fonalat amúgy), Gyurcsány Ferenc.

Az a helyzet, hogy az, hogy egykulcsos vagy többkulcsos adórendszer legyen szinte mindenhol vita a világban. Akik az egykulcsos adórendszert támogatják, azokat nevezzük általában neoliberálisnak, ezt csak ezért mondom, mert ezt a szót mindig valami globális összeesküvésre értik a fideszes megmondóemberek, pedig leginkább rájuk igaz ez Magyarországon.

De ezt leszámítva ez egy fontos vita: szerintünk az olyan embereknek, mint én nagyobb adókulccsal kell adóznia, mint azoknak, akik a garantált bérminimumot keresik és például közalkalmazottak. A korábbi Orbán Viktor, amelyik plebejus kormányzásról beszélt még egyetértett volna, ami onnan is látszik, hogy az első Orbán-kormányban nem volt egykulcsos adórendszer. De ez mindegy is.

A 25 év alattiak SZJA mentessége, ami amúgy majd jövőre lesz, tehát még egy válságos év után, egy kampányfogás. Az a pénz, ami így kiesik a költségvetésből hiányozni fog máshonnan.

A kormányzás lényege az, hogy meghozzák azt a döntést, hogy mire van pénz és mire nem.

A szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésére (45 milliárd) nincs pénz. Az otthonápolási díj egységes emelésre, amit a WHO is javasol (22 milliárd) szintén nincs pénz.

Nincs pénz a 100%-os táppénzre, a bértámogatásra, a vendéglátóipar kisegítésére, ahol amúgy rengeteg 25 év alatti dolgozik.

Amire van pénz az pontosan az, ami szerintük ahhoz kell, hogy megnyerjék a következő választást. Ez nem szól másról. A fiataloknál rosszul állnak, próbálnak javítani. Csak a helyzet, kedves Origo, hogy túl sok ember ment ahhoz tönkre ebben a válságban, túl sokan dolgoznak a garantált bérminimumért ma ahhoz, hogy csak ez számítson. Legalábbis szerintünk”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na Ungár Peti!
Te valószínű már nem igazán gürcölsz azért a pénzért. Ezért mondod ezt.
De ha valakik a második munkahelyet is bevállalják, hogy előbbre jussanak azoknak nem igazán jó a többkulcsos adó.
Nem kell irígynek lenni és működik minden. A lehetősegnek adottnak kell lenni a jobblétre annak aki bevállalja a többletmunkát.
A többkulcsos adó nem engedi felemelkedni azokat akik nem nyertel a lottón vagy nem örököltek mint te.

mi akadalyoz meg hogy felajanld a penzed? masokeval viszont ne bokezuskodj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés