Ujhelyi kikéri a kormány vakcinaszerződéseit

2021. január 16. 14:01

Szerinte a kormány hazudik az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről.

2021. január 16. 14:01

Közérdekű adatigénylés formájában akarja megismerni a kormányzat által kötött vakcinaszerződések tartalmát Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője.

A politikus szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány „hazudik” az oltóanyagok beszerzésének körülményeiről és az EU felelősségéről. „Ha valamit nem tudnak megoldani, rögtön ellenséget keresnek. Most éppen újból az Európai Unióban találták ezt meg” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a vakcinabeszerzések ügyében a valóság az, hogy a gyártókkal nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a tagállami kormányok szerződtek, vagyis a Fidesz-kormány pontosan tisztában van azzal, hogy Magyarországon mennyi oltóanyag és mikorra várható, hiszen erről saját maga kötött megállapodást az érintettekkel.

Ujhelyi István a Facebookon közvetített tájékoztatón elmondta, az Európai Bizottság még júniusban adta ki oltóanyag-stratégiáját, utána kezdődött meg a tárgyalás a fejlesztőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt azon az állam- és kormányfők közötti egyeztetésen, ahol felhatalmazták a bizottságot a közös uniós beszerzés „letárgyalására” a cégekkel. Hozzátette, ha a magyar kormány nem akart volna részt venni ebben a közös programban, hanem önállóan akart volna cselekedni, meg lett volna rá a lehetősége.

A képviselő elmondta azt is, hogy a hat gyógyszergyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodás tárgyalását egy olyan, hetente ülésező irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát, vagyis Orbán Viktor és kormánya egy olyan folyamatot kritizál, amelynek aktív szereplője volt.

Ujhelyi István hangsúlyozta, a tárgyalások végén a tagállamok egyenként és külön kötöttek szerződéseket az oltóanyagokra, mindenki maga döntötte el, hogy melyik vakcinából és mennyit igényel. Ugyancsak a tagállamok felelőssége a logisztika biztosítása és a nemzeti elosztó-központokba leszállított vakcinákról történő további gondoskodás, ennek alapján pedig a tömeges oltás megszervezése – közölte.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. január 17. 15:14
"Váratlanul lemondott annak a kínai gyógyszercégnek az elnöke, amelyiktől Orbánék rengeteg vakcinát vennének Az orvos ugyanis arról posztolt 4,8 millió követőjének a Twitter-szerű kínai Weibón, hogy a Sinopharm oltásának 73 mellékhatása van, így ez a világ legveszélyesebb oltóanyaga." https://444.hu/2021/01/15/varatlanul-lemondott-annak-a-kinai-gyogyszercegnek-az-elnoke-amelyiktol-orbanek-rengeteg-vakcinat-vennenek
rókabácsi
2021. január 17. 09:31
minek? vakcina nincs! terv van kérdés minek!
borsika
2021. január 17. 06:59
Nagyon jó ez a logika. Tehát Újhelyi egy olyan kormány intézkedéseit kritizálja, amelynek a döntéshozatalában, a döntések előkészítésében részt vesz a pártja, melyet képvisel. Pontosan olyan arányban, ahogy ezt a választók jónak látták.
silenceCZ
2021. január 16. 19:58
egy mocskos, hazudozó fekália ... mint az egész ellenség. Az, hogy ezügyben (is) hazudik, Izlandtól Palermóig mindenki tudja. Liberálfasiszták, jó az nektek, ha a "politikusaitok" hülyére vesznek benneteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik