Megpróbálom kifejteni, hogy mi a gond a 25 év alattiak SZJA kedvezményével

2021. január 16. 7:53

Ungár Péter
Facebook
Ha már változtatunk az adórendszeren, akkor progresszív SZJA csökkentés kellene.

„Sokan érzelmesen reagáltak arra, hogy az LMP elutasítja azt a kezdeményezését a Miniszterelnöknek, hogy a 25 év alattiakat SZJA mentességben részesítse. Ez egy fontos kérdés, fontosabb annál, minthogy megspóroljuk a vitát róla, ezért megpróbálom kifejteni rövidebben, hogy mi a gond szerintünk a 25 év alattiak SZJA kedvezményével.

A legnagyobb gond, hogy a kormány nem a sürgető problémákkal, a válságkezeléssel foglalkozik, hanem majd, jövőre (addig előttünk áll egy egész, válságos év!) valakiknek kevesebb adót kell fizetni. Ez most nem segít se a fiatalokon, se senkin.

Miközben már egy éve súlyos gazdasági válságban vagyunk, egyes szektorok totálisan csődbe mentek, vállalkozók és dolgozók jövedelme tűnt el. Ezzel viszont a kormány nemigen foglalkozik, a bérkompenzációra is mindössze 15 milliárdot költöttek november-decemberben, szemben például ezzel a 130 milliárddal. Ez nem demagógia, ez egy összehasonlítás, hiszen a kormányzás legfontosabb kérdése az mire jut pénz és mire nem.

Pedig volna mit tenni, a legsürgetőbbek ezek volnának:

• Munkanélküli ellátás idejének megnövelése 9 hónapra és összegének az emelése. Ugyanis Orbán Viktor nem mondott igazat: nem tudtak ugyanannyi munkahelyet teremteni, mint amennyit a válság elvitt.

• 100%-kos táppénz. A járvány terjedésének fontos oka, hogy akik észlelik magukon a tüneteket, nem mernek szólni, otthon maradni, mert nem engedhetik meg maguknak a fizetésük egy részének kiesését. Ezért az államnak ki kell pótolnia a táppénzt 100%-ra (bizonyos értékhatárig), a betegség teljes idejére!

• Rendes bérpótlék minden szektorban és az egyéni vállalkozóknak is! Nem olyan szűk körű, mint a kormány most ad. Pont a leginkább rászorulók nem kaphatnak: akiknek az összes bevétele eltűnt.

• Béremelés a szociális szférában! 500 ezer forintos juttatást a szociális dolgozóknak, ez összesen 45 milliárdba kerülne. A 25 év alattiak SZJA mentességéből kieső pénzből bőven lehetne ezt finanszírozni.

Ami az SZJA-t illeti, az LMP mindig is azt vallotta: csökkenteni kell a bérek adóztatását, de ezen belül progresszív rendszer kell: a keveset keresők adózzanak kevesebbet, a sokat keresők többet. Ne az életkortól függjön az adózás nagysága!

A Fidesz egykulcsos adórendszere a jómódúaknak volt jó, növelte a társadalmi különbségeket és a dolgozói szegénységet.

Ha tehát már változtatunk az adórendszeren, akkor progresszív SZJA csökkentés kellene: az LMP elképzelése szerint a minimálbér legyen adómentes, az a feletti jövedelemrészre 12% legyen az adó, az átlagbérig. Így a minimálbéresek 24.000 forintot nyernének, az átlagbért keresők – 30-40.000 forintot. A havi egymilliót keresők pedig járuljanak hozzá többel a közterhekhez.

Értelemszerűen nem a népszerűséghajhászás miatt mondjuk azt, hogy nem támogatjuk a 25 év alattiak SZJA mentességét vagy a Momentum javaslatát, hogy 100 ezer forintot kapjon mindenki, aki kap oltást. Pont, hogy azért nem támogatjuk ezeket a javaslatokat, mert felnőtt embereknek tekintjük a választópolgárokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nos Péter, ha tisztességesen foglalkozott volna a matematikával az órákon és most nem dobálózna a számokkal, hanem kiszámolná a javaslatát, akkor rádöbben, hogy több, mint kétezer milliárddal terhelné a költségvetést. Ennek nagyobbik része nemcsak 2021 évet érintené, hanem a következő éveket is.
Biztos vagyok benne, ha 2022 évben valami nagy szerencse folytán önök kerülnének kormányra, nem lépnék meg, vagy ha meglépnék hasonló lenne a helyzet mint amilyen 2006 évben volt.

Amennyiben az ön javaslata olyan tuti, akkor már csak az a kérdésem, 2008-2009 évben miért nem ezt lépte meg a Gyurcsány-Bajnai kormány?

Javaslom tanulmányozásra a következő linken található két írást és ezek összevetését.
https://magyarnemzet.hu/belfol..
https://hvg.hu/gazdasag/200811..

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a progresszív SZJA csökkentené a nettó béreket és a jól képzett munkaerő megindulna a nyugati fejlett gazdasággal rendelkező országokba.

A HVG-és kinket pedig beszélje meg Dobrev szeplőshegyi asszonysággal, mert igencsak nagyot hazudott a csütörtöki ATV riportban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés