Van rá pénz, mondja Fekete-Győr András

2021. január 15. 8:30

Bauer Tamás
Facebook
Hangzatos ötlet, de helytelen. Lejáratja a Momentumot.

„Van rá pénz, mondja Fekete-Győr András, és arra hivatkozik, hogy mennyit költ a kormány a Belgrád-Budapest vasútvonalra, és hogy mennyi pénzt kapunk az Uniótól az újjáépítési program keretében. A »van rá pénz« mondatot nap, mint nap halljuk ellenzéki politikus barátainktól, amikor különféle követeléseiket a kormánnyal szemben előadják. Akármennyi pénzt szór el a kormány helytelen célokra, ez nem érv arra, hogy felelős politikusnak ne kelljen minden forint javasolt elköltésével kapcsolatban megvizsgálnia: tényleg helyes-e ennek a költésnek az érdekében adót szedni, hitelt felvenni. Mert amit az Unió az újjáépítési program keretében úgymond ingyen ad nekünk, azt is valahol valaki befizeti adóban, illetve felvesz rá hitelt, amit vissza kell fizetni valahol valaki adójából. A pénzteremtés akkor és annyiban nem jár kockázattal, ha vannak kihasználatlan és ugyanakkor piacképes termékeket gyártó kapacitások a gazdaságban, amelyeket a pénzteremtő hitelekkel kihasználhatóvá tesznek. De ha a pénzteremtés túllép ezen a mértéken, akkor baj lesz belőle.

Azt hallom politikusoktól, hogy megdőlt az a korábbi közgazdasági hiedelem, hogy nincs ingyenleves. A jegybankok teremthetnek pénzt, amit el lehet költeni. Igen, de utána azt valahol valakinek vissza kell fizetni. A meggondolatlan hitelpénz-kibocsátásból lett a 2008-as pénzügyi világválság. A pénzteremtésnek van kockázata, és csak akkor nem okoz bajt, ha elég gyors gazdasági növekedés biztosít fedezetet a bővülő hitelkibocsátásra. Az is hamis érv, hogy az ajándékpénzt majd elköltik, és abból is fogyasztás lesz, és az termelést és foglalkoztatást generál. Ez vagy így lesz, vagy nem. Ha például külföldön költik el az ajándékpénzt, akkor a mi országunkban nem generál termelést és foglalkoztatást.

Ne legyen félreértés: amikor a legtöbb európai ország átvállalja a járvány miatt leállásra kényszerülő vállalkozások bérkifizetéseinek 70-80 százalékát, akkor helyesen jár el, és az Orbán-kormány helytelenül teszi, hogy nem csinálja ezt. Ez is pénzkibocsátás adósságból, amit a jelenlegi különleges helyzet indokol. Fekete-Győr ötlete azonban más. Nem munkahelyek átmentését szolgálja, mint a Kurzarbeit-típusú bérátvállalás, hanem az oltás elfogadásának jutalmazását. Hangzatos ötlet, de helytelen. Lejáratja a Momentumot és magát Fekete-Győrt. Kár volt. Sokan sokat várunk a Momentumtól, kár szertefoszlatni a reményeinket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahány ház annyi szokás - tartja a közmondás.
Nos itt megtekinthető, hogy egyes országokban milyen intézkedéseket vezettek be a járványhelyzet miatt a jövedelempótlásra.
https://www.parlament.hu/docum..

Ugyanakkor léteznek a közvetett támogatások a jövedelempótlásra. Ezek azok amikor a munkaadók, vállalkozások közvetlenül vannak támogatva a termelés korszerűsítése, bővítése, költségeik csökkentése tekintetében.

A 2008-as válság 2008 évben az USÁ-ban kezdődött és Európát 2009 évben érte el.
Ugyanakkor Magyarországon már 2006 válság volt. A költségvetés hiánya 9,3 % volt, hasonló ami 2020 évben lesz. Az IMF/EKB hitelre is azért volt szükség, mert a magyar költségvetést a pénzpiac már felárral sem hitelezte.

Szerintem a prioritás a támogatások területén, hogy a vállalkozások átvészeljék a járványt. A pangási időszakot a bővítésre, korszerűsítésre, a termelés hatékonyságának fokozására használják fel. Vagyis ez legyen a támogatásuk feltétele. Másodikként következik a csökkentett munkaidőben, vagy munkájukat elvesztők támogatások közvetlen és közvetett úton.

jav.
vagy munkájukat elvesztők támogatása közvetlen és közvetett úton.

Hiszen a későn született gyermekük.

A momentum se érti a magyar gazdaságélénkítési tervet. Igaz, 2010 óta sem tanulta meg.
Kétféle megoldás létezik általában: az egyik és nyilván sokaknak kedvesebb: közvetlenül a dolgozónak adni a pénzt. Egy darabig elvan ebből a pénzből, aztán meg lesz, ha megszűnik a munkahelye?
A másik, hogy a cégek kapnak támogatást a munkahelyek megőrzésére. Úgy tűnik, ez működik. Lassan kb ugyanannyian dolgoznak, mint a vírus előtt. Igaz, nem ugyanott, ahol korábban.

Nem pártszin szerint kapják a cégek a munkahelyvédelmi támogatást. Gondolom, ezt te sem állítod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés