Elutasította az Európai Bizottság a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést

2021. január 15. 12:42
Egymilliónál is több aláírás gyűlt össze, ám az Európai Bizottság szerint nincs hatásköre az EU-nak, hogy a kisebbségi jogvédelem terén jogszabályokat alkosson.

Az Európai Bizottság az aláírásgyűjtés lezárulta és az Európai Parlament ajánlása után sem fog jogalkotási eljárást kezdeményezni a kisebbségi jogvédelem ügyében – derül ki a Bizottság pénteken közzétett összefoglalójából. A dokumentumból kiderül, hogy a bizottság szerint az EU-nak nincs általános jogalkotási hatásköre a nemzeti kisebbségek védelme és a kisebbségi nyelvhasználat terén, ez tagállami hatáskör.

Mint ismert, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés – mely főként az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogaira és az általuk lakott régiók anyagi támogatására koncentrál – az első olyan polgári kezdeményezés, amely elsöprő, kétharmados többséggel elnyerte az Európai Parlament hivatalos jóváhagyását múlt decemberben. A 2013-ban indított kezdeményezés hosszú utat járt be, mivel az Európai Bizottság csak az uniós bíróság ítélete után regisztrálta a javaslatcsomagot, így vált európai üggyé is.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője szerint „az Európai Bizottság cserben hagyta az őshonos kisebbségeket”. Közleményében a képviselő úgy értékelt: „Az EB azoknak a kérését utasította el, akik számára az európai nyelvi és kulturális hagyaték megőrzése nem egy jól hangzó szlogen, hanem a mindennapok kihívása.” Vincze Loránt a kezdeményezők nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik mindvégig hittek az ügyben, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt nyolc év alatt értéket teremtettünk: soha nem volt ekkora nemzetközi sikere az erdélyi magyar közösségnek”.

Címlapkép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU azért jött létre, hogy Európa országai ne háborúval rendezzék a vitás kérdéseket.
Az EU Bizottság döntése azt jelenti, hogy a tagországok az ilyet rendezzék le egymás között, vagyis itt nem érvényesül az alapítás oka.

Meg az lmbtq is! A lengyelek től mégis pénzt vont el Brüsszel!!!

Emlékszem, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások időszakában, akkor, amikor még azzal biztatták a magyarokat, hogy a belépéssel a jólét köszönt rájuk, cukrászdát nyithatnak Bécsben, nos akkortájt sugallták a nép felé azt is, hogy a leendő tagsággal intézményesen, kulturáltan, a kölcsönös érdekek mentén rendeződni fog a kisebbségek ügye is, a közösségi lét gyógyírt jelent majd az eddigi sebekre.

A csatlakozókat változó sikerrel - a lengyelek sikeresebbek voltak nálunk - szépen lerabolták, megszerezték a piacokat, s az emberek szép lassan azt veszik észre, hogy egy politikai kalodába zárják őket, az uniós lét valójában megalázóbbá válik az egykori szovjet megszállásnál.

A Bizottság persze nem tehet mást, nem a tagállamokat képviseli, hanem a globális tőke érdekeit, a zsidó-keresztény Európa felszámolására esküdtek fel. A Bizottság számára fontosabb a bevándorló Juszuf életkörülményeinek, egzisztenciájának, hitéleti feltételeinek, identitása megőrzésének biztosítása, mint a nemzetállamok , az európai őslakosság megvédése. Fontosabb a hagyományos társadalmi-vallási kötőszövetek szétverése, a morális romlás, a teljes értékvesztés. A devianciák is elsőbbséget élveznek a kisebbségi jogokkal szemben.

A Bizottság csak azt nyújtotta, amit eddig is gondoltunk róla. Egyre fogy az idő, a látó politikusoknak már a túlélésre kell figyelniük, arra, hogy időben felszedjük a horgonyt, s olyan kikötőbe kössünk ki, ahol az európaiakat még európaiként tisztelik, becsülik.

Sokan várjuk az ellenzéki pártok, vezetőik, EP képviselőik határozott tiltakozását, a Helsinki Bizottság és társaik tiltakozó petícióit, Magyar György jogorvoslati kezdeményezéseit, a magyar kisebbségek melletti demonstratív kiállásukat, a Bizottságra való nyomásgyakorlásukat.

S jut eszembe a nagyszerű Shmuel Eliyahu rabbi január 11-i megszólalása.......az USA, Európa, Anglia, Franciaország szétesik. A szemeink előtt...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés