Sörgyári Trianon

2021. január 14. 9:50

Kácsor Zsolt
Népszava
Ez régen is így volt, most miért történne másképp?

„Ha a kormányzati kommunikációt továbbra is a már megszokottá, tehát máris elfogadottá váló militáns hangnem uralja majd, akkor nem lesz rajta mit csodálkozni, ha a honvédelmi, hadügyi és katonai szakkifejezések idővel a kereskedelemben és a reklámiparban is megjelennek. Ez régen is így volt, most miért történne másképp? A minap, amikor a hazánkat tíz éve kormányzó Legfőbb Hadúr a koronavírus ellen folytatott harc (mit harc, háború!) újabb állomását ismét egy militáns kifejezéssel adta tudtára mindeneknek, nekem mint nagy sörivónak rögtön eszembe jutott az Első Magyar Részvény-Serfőződe leleményes plakátszövege 1916-ból.

Az első világháború véres évében vagyunk, több százezer magyar katona harcol a frontokon, az újságok tele vannak háborús táviratokkal és távirati stílusban megfogalmazott haditudósításokkal. A fronton patakzik a vér, a propaganda pedig mámoros a várható győzelemtől. E háborús sajtónyelvet felhasználva az Első Magyar Részvény-Serfőződe akkori kreatív csapata a következő hirdetést tette közzé országszerte: »TÁVIRAT. TAVASZI RÉSZVÉNYSÖR MEGÉRKEZETT, ELLENSÉG MEGADTA MAGÁT.« Nekem ez utólag nagyon tetszik, habár amikor ezt a reklámszöveget elolvastam, a nevetésem nem volt túlságosan őszinte. Tudtam azt, amit az akkori sörivók még nem sejthettek: hogy az első világháború legkevesebb 600 ezer magyar katona vesztét okozza.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Drágább az időm annál, hogy a teljes cikket elolvassam, de a kedves szerző csak nem egy militáns szóhasználatot hánytorgat fel?
Akkor bizonyára nem olvasta a "Liberálfasizmust", ahol rengeteg példát hoznak arra, hogy a progresszív oldal minden ellen háborút visel már nagyon régóta: háború az elhízás ellen, háború a klímaváltozás ellen, háború a dohányzás ellen, és így tovább, végtelen sokáig. A hazai ellenzéknél sem kellene hosszan keresgélni a hasonló szóhasználatot, mert mindent az amerikai progresszívoktól, illetve az amerikai progresszívokat másoló nyugat-európai progresszívoktól másolnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés