Gulyás: A járvány leküzdéséhez az EU-n kívülről is kell vakcinát szerezzünk

2021. január 14. 9:52
Egy kínai céggel már folytak tárgyalások, akár egymillió adag is érkezhet. A miniszter közölte, hamarosan elindul egy oltás melletti kampány.

Az év első kormányinfóját tartották ma délelőtt.

Két hónapja vezettük be a korlátozó intézkedéseket, amelyek hatására a járvány visszaszorulóban van”– kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, Magyarországon december vége óta csökken a fertőzöttek száma, míg

Spanyolországban tegnap 38 ezer beteget regisztráltak, ami hasonló a tavaszi számokhoz.

Gulyás Gergely elmondta: a 2019-es évvel összevetve tavaly kilencezerrel többen haltak meg, ez azt mutatja, hogy a kormány koronavírus-halálozásokat érintő adatszolgáltatása megbízható. A miniszter szerint hazánk a munkahelyek védelmében is az elsők között jár. Ismertette: négyezerrel többen dolgoztak decemberben, mint a 2019-es év ugyanazon hónapjában, dacára annak, hogy akkor volt csúcsán a második hullám.

Meddig marad a jelenlegi helyzet? Erre két lehetőség kínál megoldást a miniszter szerint: egyrészt ha a fertőzöttek száma a júniusi szintre csökken, vagy ha az átoltottság eléri a megfelelő mértéket.

Az EU-ból eddig 128 960 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett – mondta Gulyás, aki kiemelte: rendkívül lassú az uniós szállítás, Finnországtól Németországig kritikák érik a szervezetet. „Ahhoz, hogy minél gyorsabban magunk mögött tudjuk a korlátozásokat, máshonnan is kell vakcinát szerezni” – hangsúlyozta, hozzátéve hogy egy kínai vakcinára már szerződés is van,

akár egymilliós adag is érkezhet, ha a hazai hatóságok jóváhagyják a vakcinát.

„Az oltás önkéntes, jelentkezni kell rá” – szögezte le Gulyás, aki mindenkit kért arra, hogy regisztráljon. Elmondta, a kormány oltáspárti, kampányt is fognak indítani ebben a témában.

A gazdaságról szólva a miniszter kifejtette, hogy a kormány továbbra is próbál segítséget nyújtani a leginkább érintett ágazatoknak, a bértámogatás az elengedett járulékokkal együtt akár a bérköltség kétharmadát is elérheti. Elindult az otthonteremtési program is, amely a miniszter szerint új korszakot jelenthet.

Ezután a kérdések következtek, az első Hadházy Ákos ügyével foglalkozott. „Tragikus, hogy egy képviselő az alapvető kegyeleti jogokat sem tartja tiszteletben” – reagált a miniszter, hozzátéve hogy önleleplezés történt, hiszen a szentendrei önkormányzatot az ellenzék irányítja.

Az oltásra regisztráltakról nincsenek napra kész adatok, de 1,3 millió körül lehet most a számuk – válaszolta az ATV kérdésére Gulyás, aki

Fekete-Győr András 100 ezer forintos javaslatát – hogy ennyi pénzt kapjanak azok, akik beoltatták magukat – „félbolondnak” minősítette.

Megkérdezték Gulyást a CDU elnökválasztásáról is. A miniszter nem kívánta megosztani a nyilvánossággal, hogy kinek drukkol, mondván hogy azt a küldötteknek kell eldönteni. Jövő csütörtökön egyeztetnek arról az EU-s kormányfők,  hogy akik már beoltották magukat, utazhatnak-e és ha igen, hogyan. Ha lesz közös uniós megoldás és az észszerű lesz, akkor Magyarország csatlakozik ehhez – mondta Gulyás Gergely és hozzátette, Magyarország mindenképpen megvárja, hogy az EU milyen szabályozást hoz, és csak utána dönt a nemzetközi szabályozásról.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Több kinai vakcian van, a Sinofarm hatékonysága 80-85% körüli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés