Kirakta a Szűz Mária-szobrot intézményéből egy francia iskolaigazgató

2021. január 14. 19:15

Kitette a délkelet-franciaországi Isère városában található egyik általános iskolában az igazgatója az intézmény udvaráról az ott álló Szűz Mária szobrot, mert úgy vélte, – a lefejezett Samuel Paty történelemtanár emlékére tartott megemlékezés után – az nem illik oda – írja a Le Parisien nyomán a Magyar Nemzet. Az igazgató ezért áthelyeztette az intézmény kerítését, hogy ezentúl a szobor már ne az iskola területén álljon. 

 

A szobrot az ingatlan előző tulajdonosa állította, akinek Szűz Mária látomásban jelent meg a második világháború német bombázása idején. A szobrot már 1995-ben is elfordította egy tanár, hogy az ne a gyerekek irányába nézzen. A Samuel Paty emlékére rendezett tüntetés során az új iskolaigazgató rájött, hogy a vallási szobor helyszíne nem tartja tiszteletben a szekularizmus elvét – foglalta össze a történteket Mireille Stissi városi tanácsos.

Rendőrségi források egyébként kedden közölték, hogy hét, 17 és 21 éves közötti férfit állítottak elő Franciaország különböző részein, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló, 18 éves csecsen férfival. Az őrizetbe vettek jelent voltak azokban a különböző internetes üzenőcsoportokban, amelyekhez az orosz állampolgárságú csecsen gyilkos, Abdoullakh Anzorov is csatlakozott.

A gyanúsítottak egy része szintén csecsen származású. Decemberben már őrizetbe vettek öt, 18–21 éves csecsen származású férfit, akik kapcsolatban álltak a gyilkossal, de a kihallgatásukat követően mindegyiküket elengedtek, nem indult ellenük eljárás.

A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás. A történelemtanárt október 16-án gyilkolta meg a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében a csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.

A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában. Abdoullakh Anzorov egy, orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a prófétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte „sértő módon mutatta meg”. A dzsihadistát a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen lelőtték.

(Magyar Nemzet)

Képünk illusztráció. Borítókép: Szűz Mária szobra a lourdes-i barlangkápolnában. MTI/Komka Péter

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés