Arányában Budapesten követelt a legkevesebb áldozatot a járvány

2021. január 14. 14:43

Karácsony Gergely
Facebook
Hogyan lehet az, hogy Szabolcsban másfélszer annyian haltak meg ebben az időszakban, mint az előző években?

„A 24.hu kedden részletes elemzést készített a koronavírus-járvány második hullámának halálozási adatairól. Nem először mondom: nem szabad hagynunk, hogy a halálozási statisztikák egyszerű adatokká váljanak számunkra, hiszen minden adat mögött megtört életek vannak. De éppen az áldozatok emléke, és az életek mentése követeli meg tőlünk, hogy tisztán lássuk a járvány tényeit!

A tény márpedig az, hogy a koronvírus-járvány második hulláma idején a korábbi évekhez képest sokkal többen haltak meg, többen, mint a hivatalos koronavírus-statisztikából kiolvasható. És a megyék halálozási adatai között drámai mértékűek a különbségek. Budapesten történt a legkevesebb plusz halálozás az előző évekhez képest. Köszönet érte minden budapestinek, aki betartották a szabályokat és talán az idejében meghozott rendelkezésekkel, a szociális intézmények felkészítésével és a tömeges teszteléssel a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárult ehhez. És persze tudjuk, hogy a budapesti egészségügyi rendszer messze van az elvárhatótól, de még így is összehasonlíthatatlanul jobb mint számos hátrányosabb helyzetű régióban. Az például egészen döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy Szabolcsban, ahol születtem, majdnem ötször annyi életet követelt ez az időszak, mint a fővárosban. Ez már csak azért is megdöbbentő, mert a hivatalos járványügyi statisztika alapján ez a megye nem számít különösebben fertőzöttnek. Akkor mégis, hogyan lehet az, hogy Szabolcsban másfélszer annyian haltak meg ebben az időszakban, mint az előző években?

És ami a legfontosabb: a járványnak még messze nincs vége. A környező országokban újra nőnek a számok, már nálunk is kimutatták a vírus sokkal gyorsabban fertőző változatát. Arra kérek mindenkit, szerte az országban, hogy továbbra is tartsa be a járványügyi szabályokat és regisztráljon az oltásra! A Fővárosi Önkormányzat, ahogy az ország minden önkormányzata, minden erejével azon lesz, hogy mihamarabb minél több ember megkapja az oltást és végleg magunk mögött tudjuk hagyni ezt a borzasztó időszakot!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gergő vs. Corona!
Egyedül a világ ellen! Hajrá, hajrá, hajrá!

2090fővárosi elhunytak
8976 vuidéki elhunytak
Budapest ötöde az országnak. 2090x5=10450 Arányosítva ennyi. Ez szerinte kevesebb, mint a 8976.

Biztos világjárvány van, azért haltak meg olyan sokan Szabolcsban. Vagy ez kizárt?

A 24.hu írása, elemzése https://24.hu/belfold/2021/01/.. nem mond semmit. Egy megerőszakolt értékelés, amely nem veszi figyelembe a területek egyes sajátosságait. Például: egészségügyi helyzet, korösszetétel, krónikus betegek száma .....
Nem negyedéves adatokat kell összevetni, hanem éves adatokat, mivel a halálozások nem ütemezettek.

KSH 2019 évi elhalálozási adatok
Budapest
I.né. 6106
II. né. 4817
III. né. 4827
IV. né. 5308

Szabolcs-Szatmár-Bereg

I.né. 1950
II. né. 1565
III. né. 1586
IV. né. 1569

Hányszorosa a budapesti hallozások száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez viszonyítva?
Akkor ez azt mutatja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jobb az egészségügyi helyzet, ellátás, mint Budapesten?

NEM

Nos ennyit ér a 24.hu elemzése és FeriGeri melldöngetése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés