A kormány kész az uniós beszerzésen kívül is vakcinák vásárlására

2021. január 14. 14:04
Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál, ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást, szerepel a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében. Azt írják, hogy a nyugati oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások végrehajtását. A kormány szerint a magyar emberek egészségének és életének megvédése érdekében az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése, a kormány ehhez kész további pénzügyi fedezetet biztosítani és az ezzel kapcsolatos feladatokkal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg – szerepel az anyagban.

Az erről megjelent kormányhatározat értelmében a kormány egyetért azzal, hogy az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált vakcinabeszerzés keretén túl is szükséges a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése. A kormány célja, hogy minél gyorsabban szerezzen biztonságos oltóanyagokat a mostani a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között is – fogalmaznak.

Magyarország 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Emlékeztetnek, hogy december 26. és január 12. között négy Pfizer-vakcina és egy Moderna-vakcina szállítmány érkezett hazánkba, az eddigi szállítmányokkal összesen 129 860 emberre elég oltóanyag érkezett, amelynek nagy részét már beoltották a kórházi oltópontokon és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás – zárul a közlemény.

(MTI-OS)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jöhet a kínai cucc: ex-mszmp-s cöfösök, krumplin megvett prolik és cigányok, és az összes fideszes sorakozó!
Nekünk jöhet a moderna, a pfizer, az Astra-zeneca. Biztos szarabb, mint a komcsi elvtársaitoké, de megelégszünk vele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés