Verebes István a Heti Hetesről: kurvaság volt

2021. január 13. 16:03

Békés Bence
Kontra
A Kádár-korban már felnőtt emberek, akik a rendszerváltás meghatározó generációi voltak, kollektív tudathasadásban szenvednek.

„Ezekkel a szavakkal utalt az ismert színházi rendező, humorista, író és dalszerző volt társaira, akikkel az első Orbán-kormány idején álltak össze, hogy a legnézettebb televízióban szidják a kormány minden lépését, illetve teret adjanak az ellenzékbe szorult balliberális pártok üzeneteinek. Ekkor még nem voltak milliós tagságú internetes közösségi oldalak, így a műsornak óriási jelentősége volt a közvéleményre gyakorolt hatásával.

Nekünk jó érzés Verebes önkritikájával foglalkozni, mondhatni kötelező, kihagyhatatlan téma, hiszen Verebes alátámasztja, amit régóta mondunk: hogy a Heti Hetes egy balliberális propagandaműsor volt, aminek a piacvezető kereskedelmi televízió adott teret, nézettséget.

A szélsőbalos és szélsőliberális keverék Gulyás Márton sem véletlenül foglalkozik Verebessel, hiszen a bevállalós propagandisták közé tartozik, aki nem elhallgatni, hanem tematizálni igyekszik az amúgy neki nem kedvező témákat is. (Ezt egyébként sokkal tisztelhetőbb hozzáállásnak tartjuk, mint a többi ellenzéki médium elhallgatós módszerét, mert vele legalább lehet vitatkozni.) Ha Verebes kritizálja a Heti Hetest, a balliberális kereskedelmi médiaprojektek hazai úttörőjét, szimbólumát, akkor Gulyás meghívja, és úgy beszélteti, hogy a végére tök hiteltelen lesz a figura, így a kritikája is.

Itt be is fejezhetnénk a cikket, hiszen látszólag elmondtunk mindent, ami a mai közéleti küzdelmekben üzenetként fontosnak tűnhet.

Pedig nagyon nincs így, a lényeg csak ezután jön. Gulyás talán nem is tudja, hogy Verebesből olyasmit sikerült kibeszéltetnie, ami érzékelteti a kádári Magyarország, a rendszerváltás és az utána eltelt három évtized értelmiségi elitjének zavaros és ellentmondásos hozzáállását és szerepét. ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés