Megérkezett az újabb vakcinaszállítmány – 50 ezer ember oltására lesz elég

2021. január 12. 11:43
A Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagaival folytatódik az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakóinak beoltása.

Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra kedden délelőtt – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. A Pfizer-BioNTech oltóanyagokat a Dél-pesti Centrumkórházba szállították, majd több budapesti kórházba is vittek belőlük. A kormányzati tájékoztató portál, a koronavirus.gov.hu szerint a gyógyszergyártó cégek termékéből érkezett negyedik szállítmány 81 tálca vakcinát tartalmaz, ami 47 385 személy oltását teszi lehetővé. 

Megérkezett az első szállítmány a Moderna-vakcinából is.

A 7200 ampullával 3600 embert lehet majd beoltani Ebből ezer ampulla került a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetébe. Az oltóanyagot ott tárolják, és onnan szállítják majd az oltóhelyekre. A most érkezett oltóanyagokkal folytatódhat az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az egészségügyi dolgozókat a kórházi oltópontokon oltják, az idősotthonokba oltócsapatok érkeznek. Magyarország eddig minden a hazánkba érkezett vakcinát felhasznált. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

December 26. és január 4.  között összesen három Pfizer-vakcina szállítmány érkezett, amely eddig  közel 79 ezer oltását tette lehetővé. Az országba érkező vakcinákból a második oltáshoz szükséges adagokat automatikusan tárolják az oltóközpontok.  A két oltást természetesen ugyanabból a vakcinából  kell elvégezni. A Pfizer és a Moderna vakcinája  alkalmazását  és ellenjavallatokat tekintve igen hasonló.

Magyarország már eddig is 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál

(Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac)  több tíz milliárd forint értékben. A kormány ezeken túl  izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy lehetőleg minél több vakcina legyen elérhető hazánkban.

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. 2021 első felében pedig várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további oltóanyagok is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes regisztrálni.

Az oltás iránti igényt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. A 60 év feletti nyugdíjasok a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az oltási igényüket, postai úton.  Az oltási rendben következő célcsoportok sorra értesülnek a rájuk vonatkozó tudnivalókról. Minden aktuális információt közlünk az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin, a www.koronavirus.gov.hu és a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon keresztül.

(M1/Koronavírus Sajtóközpont)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tanzánia államfője, John Magufuli megbízta a biztonsági szolgálatot, hogy ellenőrizzék le a külföldről érkezett PCR tesztek megbízhatóságat.

Kecskéktől vett mintákat küldtek a fővárosban működő laborba és a kecskék pozitívak voltak. Ezzel a tesztek megbízhatósága megkérdőjeleződött, így Tanzánia már ezekután nem tesz közzé semmilyen hivatalos koronavírussal kapcsolatos adatot.

Forrás:
https://www.usnews.com/news/wo..

Ez a cikk arról szól. hogy a tesztelések sem kockázat mentesek, és károsodást is okozhatnak, ha nem végzik megfelelően:

https://www.aekstmk.or.at/233?..

Ha megnézem Tanzánia adatait, akkor úgy néz ki, hogy a történetnek van némi igazságalapja. Ettől az időponttól ugyanis nincs Tanzániából adat.

https://www.worldometers.info/..

"magunknak vesszük le a kenetet"

Ami azt jelenti, hogy érzitek, hová és merre mennyit nyomjatok a pálcán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés