Nem férnek hozzá a feketedobozokhoz

2021. január 12. 9:06
A búvárok 23 méteres mélységben leltek rá a gép roncsaira a tengerfenéken.

Indonéziában észlelték a hét végén lezuhant utasszállító repülőgép feketedobozainak jeleit, de a búvárok a több tonnányi törmelék miatt egyelőre nem férnek hozzájuk – közölték kedden a helyi hatóságok. A búvárok 23 méteres mélységben leltek rá a gép roncsaira a tengerfenéken. A haditengerészet egy hajója észlelte a Boeing 737-500 típusú gép feketedobozai által sugárzott erős jeleket. A búvárok jelkereső berendezéssel felszerelkezve keresik a készülékeket, amelyeket a szerencsétlenül járt repülő több tonnányi törmeléke borít az iszapban – mondta Yudo Margono admirális, a haditengerészet parancsnoka.

Hozzátette, hogy a tárgyak elmozdítása lassítja a berendezések kiemelését. A munkálatokhoz távirányítású robotot is bevetnek. Kijelentette, hogy kedden százhatvan búvár fogja átfésülni a területet a műveletek felgyorsítása érdekében. A helyszínen 3600 ember, 13 helikopter, 54 hajó és 20 kisebb csónak folytatja a kutatást a hajó roncsai és holttestek után. A feketedobozokban rejlő információ kulcsfontosságú ahhoz, hogy kiderüljön mi okozta a szerencsétlenséget. A berendezések a becsapódáskor leszakadtak a gép függőleges vezérsíkjáról. Amint megtalálják ezeket a műszereket, átadják az indonéz közlekedésbiztonsági bizottságának, amelyik felügyeli a baleset vizsgálatát. A feltárást segíti a szingapúri és az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal is.

Az indonéz repülésbiztonsági bizottság elnöke, Soerjanto Tjahjono, a gép roncsainak állapotát látva, kizárta azt a lehetőséget, hogy az utasszállító még a levegőben szakadt volna szét. Hangoztatta, hogy a gép a becsapódás pillanatáig épségben volt, a törmelék egy területen összpontosult, és nem nagyobb körben. Az első vizsgálatok, a tengerből kiemelt gépalkatrészeken tapasztalt sérülésekből azt állapították meg, hogy a vízbe csapódáskor a hajtómű működött. Műszerei ezen a magasságon is rögzítették az adatokat. Az indonéz közlekedési minisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy az utasszállító a baleset előtt három nappal kapott légialkalmassági engedélyt. A gép tavaly márciusa és decembere között, a járvány idején nem közlekedett. A Sriwijaya légitársaság gépe szombaton csapódott a Jáva-tengerbe, fedélzetén 62 emberrel, a járat rossz időjárási körülmények között Jakartából a borneói Pontianakba indult. A felszállást követően négy perccel tűnt el az irányítók radarjáról.

(MTI)

(Fotó: Tengerből kiemelt roncsdarabokat vizsgálnak az indonéz Országos Közlekedésbiztonsági Bizottság szakértői a jakartai Tanjung Priok kikötőben 2021. január 12-én. Három nappal korábban, röviddel a jakartai felszállás után 56 utassal és hatfőnyi személyzettel a fedélzetén a Jáva-tengerbe zuhant a Sriwijaya Air indonéz légitársaság egyik belföldi járaton közlekedő Boeing 737-500 típusú repülőgépe. MTI/EPA/Adi Weda)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés