A fősodrú média öntömjénezése

2021. január 12. 9:55

Gazdag István
Demokrata
„Duplagondol”: két, egymással ellentétes nézetet vallanak, és mindkettőt elfogadják.

„George Orwell 1984 című regényében fogalmazza meg a »duplagondol« képességét, amely azt jelenti, hogy valaki egyszerre két, egymással ellentétes nézetet vall, és mindkettőt elfogadja. Mintha csak napjaink fősodrú médiája ihlette volna definícióját, amint azt az alábbi példák is bizonyítják. (...)

Miért támogatja olyan sok orvos a BLM-tüntetéseket egy járvány alatt? (Why so many doctors support protesting in a pandemic, time.com, 2020. június 13.) Szélsőjobboldali tüntetők százai dacolnak a Covid–19 miatti korlátozásokkal, hogy tüntessenek Londonban. (Hundreds of far-right protesters defy Covid-19 restrictions to demonstrate in London, time.com, 2020. június 13.) Mobiltelefon-adatok azt sugallják, hogy az amerikai karanténellenes tüntetések széles körben terjeszthették a vírust. (US lockdown protests may have spread virus widely, cellphone data suggests, theguardian.com, 2020. május 18.) Egy új tanulmány szerint a BLM-tiltakozások általában lassították a koronavírus terjedését Denverben és más városokban. (Black Lives Matter protests may have slowed overall spread of coronavirus in Denver and other cities, new study finds, coloradosun.com, 2020. június 30.) Az Egészségügyi Világszervezet úgy hiszi, hogy még egy járvány idején is fontosak a nyilvános tüntetések. (Even in a pandemic WHO believes that public protests are important, npr.com, 2020. június 8.)

Megbízhatóság és hitelesség, objektivitás és tényszerűség: íme, a fősodrú média öntömjénezése. Ezért »kedveljük« annyira.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában