Komoly gondokat okozott Hollandiában a szociális állam leépítése

2021. január 11. 21:33
Könnyen lehet, hogy Mark Rutte miniszterelnök Orbán Viktor politikáját kénytelen követni.

Alig két hónappal a hollandiai választások előtt valamennyi komolyan vehető párt száműzte programjából a neoliberális gazdaságpolitikai elemeit, ehelyett az állam szociális szerepének fontosságát hangsúlyozza – nyilatkozta a Karc FM-nek adott interjújában Gábor Dzsingisz magyar származású holland politikus.

Szerinte a szociális állam folyamatos leépítése komoly gondokat eredményezett az oktatásban, az egészségügyben és a rendfenntartásban, melynek eredménye, hogy egy olyan krízishelyzetben, mint a jelenlegi koronavírus-járvány, az állam nem képes gyorsan és hatékonyan reagálni. A politikus emlékeztetett: e társadalmi berendezkedés előnyeit Orbán Viktor magyar miniszterelnök már jóval korábban kifejtette egy tusnádfürdői beszédében. Mark Rutte ugyanakkor tisztában van vele, hogy az „illiberális berendezkedés” elismerése politikai bukást jelentene számára, így inkább úgy fogalmazza meg mindezt, hogy a szociális- és a gazdaságpolitikai berendezkedésben az „egyéni helyett a közösségi szellemiségre” kell helyezni a hangsúlyt.

Az interjúban szóba került az is, hogy Hollandia az uniós tagállamok közül utolsóként kezdte meg a vakcinázást. Ennek az az oka, hogy olyan oltóanyag érkezésére készültek, amely a járóbeteg-ellátásban is beadható. A Pfizer vakcinája azonban olyan speciális tárolási körülményeket kíván, amely miatt a háziorvosi rendszer nem volt alkalmas a tömeges oltások megkezdésére.

Címlapkép: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommunistákból csak gazemberek éltek, a rendes emberek meg haltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés