Salvini: Azt állítják bíróság elé, aki tiszteletben tartotta a törvényeket

2021. január 9. 16:00
Az európai határok védelmezői helyett az embercsempészek bíróság elé állítását szorgalmazta Matteo Salvini volt belügyminiszter.

Matteo Salvini a palermói börtön bírósági bunkerterme előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján „egyszerűnek” nevezte az Open Arms civilhajó miatti eljárás összefoglalását. „Adott egy spanyol hajó, amely líbiai és máltai vizeken migránsokat vesz a fedélzetére, majd nemet mond Máltának, nemet mond Spanyolországnak, és elutasítja, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Ezek után azt állítják bíróság elé, aki tiszteletben tartotta a törvényeket, megvédte Európa és országa határait és biztonságát, valamint életeket mentett meg (..), és nem az embercsempészeket helyezik vád alá" – jelentette ki.

Megjegyezte, hogy a civilhajóval végül olasz partokra érkezett, több mint száz fős illegális migránscsoport közel felének teljesen nyoma veszett, ketten pedig börtönbe kerültek. „Ezeket az embereket ejtettem volna én túszul a vád szerint” – hangoztatta hozzátéve, hogy minisztersége alatt egyetlen migráns sem halt vagy sebesült meg a jelenlegi olasz kormány alatt érkezett migránshajókon érkezettekkel ellentétben.

„Túszejtés”

Az első bírósági ülésen Francesco Lo Voi ügyész többek között „túszejtéssel” vádolta a volt belügyminisztert. Hét, többségében nigériai bevándorló, közöttük egy kiskorú nyújtott be polgári keresetet a volt belügyminiszterrel szemben, valamint az Open Arms hajó kapitánya Marc Reig Creus, akivel szemben Olaszországban eljárás folyik fizikai agresszió, valamint illegális bevándorlás elősegítése címén.

A Pro Activa Open Arms és további tíz olasz civilszervezet szintén ügyvédcsapattal képviseltette magát. A Pro Activa Open Arms közösségi oldalán azt írta, „igazságot akarnak a Salvini és Európa képviselte migrációs politikával szemben”. Matteo Salvini védelme nyolc pontban sorolta fel az ügy vitás kérdéseit hangoztatva, hogy az Open Arms egyetlen országgal sem egyeztette a migránsok érkezését, a nemzetközi tengeri szabályok értelmében az első biztonságos kikötőt nem Olaszország képviselte, a spanyol hajó engedély nélkül lépett olasz vizekre. Dokumentációval támasztotta alá, hogy Salvini a Conte-kormánnyal egyeztetve döntött a hajó feltartóztatásáról, miközben az Open Arms szerint Salvini önkényesen határozott.

Salvini védőügyvédje kijelentette, arra a kérdésre kell választ adni, hogy a civilhajó miért sodorta veszélybe a bevándorlókat azzal, hogy többszörösen nemet mondott más biztonságos kikötőkre, mivel az Open Arms kizárólag olaszországi partokon akarta kiszállítani az embereket.

Lampedusa és kormányválság

Az Open Arms hajója 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott Lampedusa szigetével szemben. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kíséret nélküli kiskorúak és a betegek azonnal partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elnöke Riccardo Gatti elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra: az engedélyt a szicíliai Agrigento ügyésze Luigi Patronaggio adta ki, miután Rómában már kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett.

A Matteo Salvinivel szemben indított Open Arms és a Gregoretti névvel ismert eljárások között több különbség is van: a Gregoretti olasz katonai hajó esetében, amelyet szintén 2019 nyarán öt napig tartóztattak fel, maga az illetékes cataniai ügyészség sem tartja megalapozottnak a Matteo Salvinivel szemben októberben megkezdett bírósági eljárást azt hangoztatva, hogy belügyminiszterként a kormány migrációs politikáját követte.

A bíróság bejelentése szerint az előzetes eljárás január 14-én dokumentációk, többek között a navigációs napló vizsgálatával folytatódik, majd a március 20-ra kitűzött ülésen ismét meghallgatják a feleket.

(MTI)

Címlapkép: YouTube

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a hsz a washingtoni események - a Capitolium-provokáció - nyomán ment egy másik írásra, de itt ugyanúgy érvényes, nem azért mert én írtam:
Mindaddig, míg a jellemzően fehér (és minden más színű) KERESZTÉNY CIVILIZÁCIÓ nem szervezi meg önmagát ÖNVÉDELMI HARCRA, addig törvényszerű a talmudi sémi gondolkodásmód uralma.
Ennek legnagyobb akadálya a keresztény vallás téves értelmezése, a Ki az én felebarátom? kérdésre adott rossz válasz.
A felebarátom ugyanis: a keresztény testvérem.
Minden más: az ellenségem.
Ezt nem látjuk. Ebben vagyunk eltévelyegve, és míg ez van, addig veszítünk, veszítünk és veszítünk, ez törvényszerű a világ legkidolgozottabb talmudi maffiájával szemben.

Pl. az agancsos betörőket azonnal LE KELLENE VADÁSZNI, végleg.
Konspirációban a nemzeti-patrióta oldal: nulla.
Vagy - mivel érzelmi oldalról közelít meg GYAKORLATI, hatalomtechnikai kérdéseket - mínusz, nagy mínuszok.
Mert az érzelem a legrosszabb tanácsadó.
Ezt a sémi talmudosok pontosan tudják, ezért uralnak szinte mindent, mert minden pontosan ki van - lépésekkel előre! - számítva, ezért tisztelet illeti őket.
A céljaikért, a Kennedy-gyilkosságokért: NEM!

Nem normális ez az olasz baloldal. Azt kellene bíróság elé állítani, aki engedi kikötni a rengeteg emberrel megtelt hajókat.

Amíg a ló nyerít, nem tudok elutazni Szicsíliába! :)

Akiket láttam Olaszországban, azok dolgoztak a szállodaiparban, kedvesek szorgalmasak voltak.
Akik az utcán árulnak mindenfélét azok is. Pl. a négerek. Vásároltunk is tőlük, jól tudok alkudni. Mindketten jól jártunk.

Többször jártam Milánóban, szép város, de amikor legutóbb jártam Milánóban megdöbbentem, hogy a belváros tele volt koszos hajléktalanokkal.

Pedig még Barcelonában is színes bőrűek takarítanak.
Olaszok, spanyolok már nem vállalnak ilyen munkát.
La van zárva bőröndöd, hogyan tudnának túrkálni benne?
Nem órákat árulnak.

Köszönöm a megerősítést, mert ilyen komoly dolgokban az ember nem szeretne tévedni, esetleg másoknak rossz, gonosz tanácsot sugallni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés