Itt is lehet – már volt – Washington

2021. január 9. 12:15

Fleck Zoltán
Hírklikk
Nem lehet az Alaptörvénnyel együtt élni, mert az nem fejezte ki soha a társadalom többségének akaratát. Interjú.

„A héten, a szövetséget kötött hat ellenzéki párt elfogadott egy közös dokumentumot a majdani kormányzási elveikről, ami azt a hitet sugallja, hogy 2022-ben változás lesz. A változás egyik alapja lenne, hogy le lehessen bontani a NER-t; ön már beszélt korábban arról – meg is támadták miatta –, hogy milyen módszerekkel lehet majd ezt kivitelezni. A kérdés, amúgy változatlanul az, hogy feltörhető-e ez a látszólag demokratikus rendszer jogállami eszközökkel?

A csapdát maga a Fidesz állította elő a NER rendszerével, az alaptörvénnyel. Sem ideológiailag, az értékeket tekintve, sem intézményesen nem lehet egy demokratikus kormányzást elképzelni hosszú távon. Ami az intézményes részt illeti, ugye itt beszélünk a legfőbb ügyészről, az alkotmánybírákról és sorolhatnám, nos, ezek létezése mellett, vagyis abban a csapdahelyzetben, amit a Fidesz állított nagyon nagy a veszélye annak, hogy az ellenzéki demokratikus kormányzás már rövid távon lehetetlenné válik. Vagyis, ha nem kezdenek bele rögtön egy alkotmányozási folyamatba, és nem teszik világossá, hogy új, a hatalommegosztás elvére épülő alkotmány készül, amelyben minden választópolgár benne kell, hogy legyen, tehát a Fidesz szavazói is, akkor félresiklik a szándék. Ha nem lesz kétharmados többsége az új kormánynak, akkor másként kell tervezni; mindenképpen úgy, hogy a folyamat végén népszavazás adja meg annak legitimitását. Már az előkészítésbe széles társadalmi csoportokat kell bevonni. Én csak arra figyelmeztetném az ellenzéki pártokat, az összefogást, hogy ezt előre, jóval a választások előtt közölni kell a választókkal. Tudatni kell velük, hogy nem lehet az Alaptörvénnyel együtt élni, mert az egy olyan dokumentum, amely nem fejezte ki soha a társadalom többségének akaratát. És ezt a tényt tudatosítani kell. Még egyszer hangsúlyozom: akkor lesz legitim ennek a folyamatnak az eleje és a vége is, ha ezt előre közlik a lakossággal.

Ezt úgy kell értenem, tudatosítsák az emberekkel, hogy a mostani Alaptörvényt kiveszik a rendszerből és egy új, konszenzusos alkotmányt terjesztenek a nyilvánosság elé? De hogyan történik az átalakítás? Az intézmények lebontásának alapját egy új alkotmány teszi lehetővé, vagy fordítva, először le kell bontani a NER-t, és utána jöhet az új alkotmány, a népszavazás?

– A választások után nyilvánvalóan azonnal el kell kezdeni kormányozni, egy sor olyan lépést meg kell tenni, ami kétharmad nélkül is működik. Egy kormánynak, még a régi alkotmány hatálya alatt is van egy sor lehetősége arra, hogy cselekedjen. Az nagy kérdés, hogy az ellenzékbe szorult Fidesz, hogyan tud majd akadályokat emelni, például az Alkotmánybírósághoz való fordulással. A média, vagy a költségvetés rendbetétele, és egy sor olyan dolog, amely a kormányzás nélkülözhetetlen eleme lesz, nyilván komoly nehézségekbe fog ütközni. Nem mondom, hogy szinte bénává teheti a kormányt, de a fontos kérdéseket blokkolhatja. Láthatjuk most, az Egyesült Államokban történtek kapcsán, hogy már maga a hatalomátvétel során is milyen botrányokat képes kirobbantani a fanatikus elnök és hívei. Persze nekünk erről már vannak tapasztalataink; gondoljunk csak a 2006-os, TV-székház elleni ostromra, arra tudniillik, hogy mire tudják használni az erőszakot. Ráadásul nálunk kevesebb az intézményes fékek működése. Nem mondom, hogy ez lesz, de ez lehet az egyik alternatíva ellenzéki győzelem esetén. Éppen ezért hangsúlyozom, hogy azonnal el kezdeni az Alaptörvény és az intézményrendszer lebontását, ez azonban nem megy néhány hónap alatt, ellenkezőleg: egy hosszú folyamat, miközben kormányozni kell. Kormányozni úgy, hogy a legfőbb ügyész például ott fog ülni a helyén, mert ahhoz egy nagy átalakítást kell véghez vinni, hogy ne így legyen, és a Fidesz alkotmánybírói is ott fognak ülni a helyükön. Nem tudjuk, hogy ők vajon, egy elvesztett választás után, a pártmegbízatásuknak megfelelően működnek-e tovább, vagy esetleg váltanak-e? Ez attól is függ persze, hogy mennyire és hogyan veszít a Fidesz. Vagyis összeomlik-e a Fidesz, mint párt, Orbán Viktor elveszíti-e a vezető szerepét, és a Fidesz, mint párt is elkezd-e belülről demokratizálódni, vagy összeomlik. Ha összeomlik, az egy jó helyzet, mert akkor az általa fenntartott struktúra könnyebben megváltoztatható, és nem fogja akadályozni ellenzéki pozícióból a kormányzást. De azért nagyjából tudjuk, hogy a Fidesz mire volt képes 2006 után ellenzékből. Már akkor is a konszenzus nélküliség stratégiáját követte. Ha ez így maradna, akkor a megnyert – a Fidesz által elveszített – választás után nagyon gyorsan kell megváltoztatni a rendszert.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bár keményen dolgoztok rajta, de még mindig minoritás vagytok. Bizony a többség számára a család továbbra is nő mint anya, férfi mint apa és gyerekek.
A szamár, székláb, egyéb perverzió csak nálatok játszik. Fogadd el, ahogy mi is elfogadunk benneteket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés