A Pentagon három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének

2021. január 8. 7:14
Elutasították.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította – adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

A Pentagon konkrétan azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt. A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre – mondták az AP-nek forrásai. Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is.   

Az AP megjegyzi, hogy a „kongresszusi” rendőrség annak ellenére utasította el a Pentagon felajánlását, hogy hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események. Szerda este Donald Trump elnök több száz híve erővel behatolt a Capitolium épületébe, és végül – mégis – a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az összetűzésben négy ember életét vesztette. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Julio Cortez

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Toroczkairól jut eszembe Polgár Tamás (Tomcat), ő is mindig mindent megúszott. De Snejder Tamás, Volner János életpályájában is vannak olyan pontok, amik arra utalnak, hogy valójában a titkosszolgálatok beszervezett embere.

MOst az a kérdés, miért nem védték megfelelő erővel a tévé székházát. Hol voltak azok a rohamrendőrök, akik egy hónappal később a belvárosban vitézkedtek? Csak nem féltek a tévét ostromlóktól?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés