Különutas vakcinaüzlet a németeknél, felháborodás az olaszoknál

2021. január 2. 16:50
Az olasz médiában megjelent beszámolók szerint Olaszországban nem nézik jó szemmel, hogy Németország úgymond bilaterális alapon több koronavírus elleni vakcinához jut, mint az egyes tagállamok.

Nem aratott osztatlan sikert Olaszországban a hír, miszerint Németország a közös európai vakcina-beszerzésből járó mintegy 50 millió mellett további 30 millió adag oltóanyagra kötött szerződést a Pfizer/BioNTech vállalattal, úgymond bilaterális alapon. Ezt még tavaly december végén erősítette meg a német egészségügyi tárca. A Corriere della Serra szerint a németek különutas akciója abból fakadhat, hogy Brüsszel nem volt hajlandó csökkenteni a közös beszerzési csomagon belül egy másik cég, a francia Sanofi részesedését. A Pfizer egyébként amerikai, a BioNTech német cég, forgalmazási engedéllyel pedig egyelőre csak az ő oltóanyaguk rendelkezik.

A Sanofi vakcinája alighanem legfeljebb szeptemberben kaphat majd zöld utat.

A RaiNews Domenico Arcuri kormánybiztost idézi, aki egy televíziós műsorban rámutatott: a közös európai oltásbeszerzés mellett Olaszország mellett Franciaország, Németország és Hollandia is síkra szállt, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az „európai összefogás ezen szép fejezete nem szenved töréseket”. Ebből az következik, hogy bár az olasz kormány egyelőre nyíltan nem fejezi ki az ellenérzését, Róma alighanem sérelmezi a németek különutasságát. A Corriere della Serra kórházi vezetőkre hivatkozva

a „minimum nem elegáns” kifejezést használja.

Pedig – mutat rá a Rainews – Jens Spahn német egészségügyi miniszter korábban maga kelt ki az „oltóanyag-nacionalizmus” ellen, mondván, Németország nem kerülhet privilegizált helyzetbe csak azért, mert náluk gyártják a Pfizer vakcináját. A cikk egyébiránt kitér a Biontech alapítója, a török származású Ugur Sahin szerepére is, aki a Bloomberg szerint már a világ 500 leggazdagabb embere közé került.

 „’Ők’ megtehetik!” – így osztotta meg twitteren a német üzletről szóló hírt Antonio Maria Rinaldi, a Lega EP-képviselője. „Az európai hajótöröttek fegyelmezetten várják sorban, hogy felszállhassanak a mentőcsónakokra. Majd egyszer csak megjelenik egy jacht, és felszállnak rá csak a németek” – ezt pedig egy híres olasz tévés személyiség, Bruno Vespa írta, ugyancsak a közösségi médiában.

Az olasz sajtóban kitértek arra is, hogy Olaszország a többi európai országgal egyetemben csupán 9750 adag vakcinával kezdte meg az oltást december 27-én, míg Németország ennek több mint tizenötszörösével indult. Ott ugyanis valamennyi szövetségi államnak külön igényt nyújtottak be.

nyitókép: A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát tartalmazó fiolák Frankfurtban 2020. december 27-én. Németországban az idősotthonok 80 év feletti lakóit, az ott dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be először a készítménnyel. (MTI/DPA pool/EPA/Andreas Arnold)

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehull a szolidaritás leple.
Magyarország beállt az uniós sorba.
Az ellenzéknek egyetlen konstruktív javaslata lehetett volna a járvány ügyében.
Nevezetesen az, hogy Izraelt kell követni, ahol már a lakosság 10%-át beoltották. Igaz a vakcináért dupla árat fizettek (30 USD adagja). Ez eszükbe se jutott, vagy a gazda nem engedte volna?
6 millió magyar kétszeri oltása esetén 60 milliárd többlet költség lenne, ami elhanyagolható a járvány kezelésére kiadott pénzhez képest.
Az Unió lealkudta az árat, lekéste a rendelést, szórakozott az engedélyezéssel.
Bravó Leyen és LMBTQ..., meg jogállami harcostársai!
Dobrev meg momentumosok előre a föderális Európáért, hogy még többet szívhassunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés