Orbán: A járványügyi készültség valószínűleg végig fennmarad 2021-ben

2020. december 21. 9:49
A visszarendeződés legalább egy évet elvisz majd a miniszterelnök szerint.

A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel Budapesten, a Karmelita kolostorban, miután átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat. 2021 vége előtt „nem leszünk túl a válságon” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, „de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd”.  

Az egészségügy-irányítási munka csúcsa

Az országos kórház-főigazgató és helyettesei feladatait az orvosszakmai, egészségügy-irányítási munka csúcsának nevezte, majd köszönetet mondott nekik, hogy vállalták a nehéz, nagy felelősséggel járó feladatot. A kórházak jó működéséhez az intézmények vezetőinek és az őket irányítóknak a mostani helyzetben olyan képességeket is be kell mutatniuk, amelyek egyébként nem erősségei a magyar közigazgatásnak – emelte ki Orbán Viktor, aki az együttműködés kultúráját nevezte a legfontosabbnak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek egyszerre kell együttműködniük a miniszterelnökkel, az operatív törzs vezetőjével és a szakmai irányítást végző miniszterrel – hangsúlyozta.  

Jenei Zoltán a főigazgató

Hozzáfűzte: meglehet, hogy a kormánytagok után a legtöbbet a főigazgatóság vezetőinek kell majd dolgozniuk a teljes magyar államigazgatásban. „Válság idején ilyen nehéz pontjára állni a gátnak, mint ahol önök állnak majd a következő hónapokban, egyszerre nehéz, de egyúttal megtisztelő feladat is. Az egész ország bizalma önökben van. (...) Ne felejtsék el, minden élet számít” – zárta szavait Orbán Viktor. Az eseményen jelen volt Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is. A kormányfő országos kórház-főigazgatóvá Jenei Zoltánt nevezte ki, aki korábban volt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, majd a Pécsi Tudományegyetem kancellárja is. Helyettesei: Bábiné Szottfried Gabriella, Bene Ildikó, Szabó Bálint, Takács Péter és Tóbiás Tamás.    

A főigazgatóságot a belügyminiszter irányítja vészhelyzet idején

A kinevezési ünnepségen Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár felidézte: a kormány november 17-én rendeletben döntött az Országos Kórházi Főigazgatóság létrehozásáról. A főigazgatóság az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő költségvetési szerv, amelyet az országos kórház-főigazgató vezet. Jogszabály alapján az Országos Kórházi Főigazgatóságot a veszélyhelyzet ideje alatt az operatív törzs vezetője, vagyis a belügyminiszter irányítja – ismertette. Az országos kórház-főigazgatót a miniszterelnök nevezi ki és menti fel.    

Az országos kórház-főigazgató ellátja az állami egészségügyi intézmények fenntartásával kapcsolatos feladatokat, rendszerszintű és intézményi irányítási jogokat gyakorol az egészségügyi intézményrendszer valamennyi eleme felett. E jogot erős munkáltatói jogosultságok egészítik ki – mondta Havasi Bertalan. Hozzátette: a főigazgató egyéb feladatai közül most, a koronavírus-világjárvány idején kiemelendő az Állami Egészségügyi Tartalékkal való gazdálkodás.

(MTI)

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszédet mond az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek kinevezésén a Karmelita kolostorban 2020. december 21-én. Balról Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k). MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 217 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Idén nyáron oda mehettél Orbántól, ahova akartál. Ez nem belpolitikai kérdés. Ne csinálj úgy, mintha egész Európa nyitva lenne, csak mi zárkóznánk be.
A világnak meg kell küzdenie egy vírussal. ( Nehogy Gődényt kezdj nekem idézgetni b+, mert Isten látja lelkem, lelöklek a lapos Föld széléről!)
Veszélyes, mert az össz(!) halálozás brutálisan megnőtt, lsd. KSH:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xs..
Hagyd abba a hisztit, meg a toporzékolást, legyen már benned méltóság!
Ha segíteni nem tudsz, legalább maradj csöndben. Azzal is rengeteget segítenél.

Felhívom figyelmed arra, hogy január-február az influenzaszezon Magyarországon.

2017 egy különösen erős influenza szezon volt világszerte, de az átlagos (!) halálozáshoz képest az az év sem mutatott ekkora eltérést.
különbség a többi év (nincs benne 2017!) átlagtól 2017-ben a legdurvább 4. héten is csak 25,04%.
Ezzel szemben 2020-ban a 46. héten ugyanez már 50,8%.

Ha veszed a fáradságot, és a ksh adatait bemásolod (copy-paste, nem kell írogatni) egy excel táblába, és kérsz rá egy grafikont, durván látványos a kiugrás.

Az hogy más mit csinál, az csak a külön bejáratú hobbiprobléma témakört cáfolja. (vagy lett Orbánnak egy naaaagy közös hobbija a világgal. cuki.)

Engem havi 4000 ember halála meghat. Igen, ez a fő kérdés. Hajlandó vagy-e fegyelmezetten jelentősen kilépni a komfort zónádból azért, hogy megmentsd havi 4ezer ember életét. Ha nem, az is egy válasz. De nézz bele a tükörbe és mondd ki.

Ne toporzékolj, ne hisztizz, ne szegődj mindenféle laposföldhívő mellé, csak mert azt mondja, amit hallani akarsz, hogy nincs is baj, ha van akkor se tehesz semmit, különben is a gyógyszermaffia... ezek szánalmas kifogások.

A kérdés egyszerű. hajlandó vagy fegyelmezetten kilépni a megszokott életedből azért hogy havonta ezreket megments a haláltól vagy sem. Ennyi.

Ritka durva influenza szezon volt, Bill Gates is kb. akkor kezdett kampányolni az influenza vakcinák mellett és a kutatásukba pénzt és energiát fektetni.

Ja, ennél a számnál tartunk már most (úgy, hogy korlátozottan érintkezünk egymással!!!), a koronavírus még csak most kezd rákapcsolni és az influenzajárvány még el sem kezdődött.

A 2020-as inluenza ritka enyhe volt, mint a 2016-os. Ha szerencsénk van, lesz még egy ilyen évünk, de szerencsénk ritkán van. Anno a 2016-os ritka enyhe influenza után jött a 2017-es...


OK. feladom. Az feltűnt, hogy az utolsó hetekre még nincs meg a KSH adat? A hiányzó hetekkel kb. pont ott vagyunk a többlettel, mint a hivatalos Covid halálozási szám.

Szerinted korlátozások nélkül hogy nézne ki a második hullám görbéje? Hm? Korlátozások mellett is túlnőtte sajnos az eddigi legdurvább (látogatási tilalmon kívüli korlátozásmentes) influenzajárványt is.

Összeomolhat az egészségügyi rendszer. - próbáld értelmezni ezt a mondatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés