Két konzulátusát is bezárja az Egyesült Államok Oroszországban

2020. december 19. 11:57
Az orosz Távol-Keleten, Vlagyivosztokban véglegesen, a szibériai Jekatyerinburgban pedig egyelőre átmeneti időre zár be az orosz konzulátus.

Az Egyesült Államok bezárja két konzulátusát Oroszországban; az orosz Távol-Keleten, Vlagyivosztokban véglegesen, a szibériai Jekatyerinburgban pedig egyelőre átmeneti időre – jelentette szombaton az amerikai sajtó. Ezzel a moszkvai nagykövetség marad az Egyesült Államok egyetlen működő diplomáciai képviselete Oroszországban. Az intézkedés nem érinti az Egyesült Államokban működő orosz konzulátusok helyzetét. A konzulátusok bezárásáról a washingtoni külügyminisztérium egy december 10-én kelt feljegyzésben tájékoztatta az amerikai kongresszust. Ebben a híradások szerint a State Department kifejtette, hogy folyamatosan gondot jelent az Oroszországban működő amerikai diplomáciai képviseletek számára az a 2017-ben bevezetett szabályozás, amely korlátozza az Egyesült Államok számára kiadható diplomáciai vízumok lehetséges maximális számát.

Oroszország 2018 márciusában vonta meg az engedélyt a szentpétervári amerikai konzulátustól, válaszul arra, hogy Szergej Szkripalnak, az orosz katonai hírszerzés volt tisztjének nagy-britanniai megmérgezése után az egyesült államokbeli Seattle-ben nem működhetett tovább az orosz főkonzulátus. Az amerikai kormányzat pénteken közölte, hogy Oroszország áll azok mögött az összehangolt, nagyszabású hackertámadások mögött, amelyek célpontjai az Egyesült Államok kormányzati szerveinek és fontos infrastrukturális létesítményeknek az informatikai rendszerei voltak. Moszkva tagadta a vádat.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés