Iohannis: Fontos, hogy a politikum tudatosítsa a gyűlöletbeszéd megszüntetésének fontosságát

2020. december 18. 17:12
A román államfőről a legfőbb ügyészség állapította meg nemrég, hogy Erdélyről tett kijelentése kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát.

Fontos, hogy a felelős politikai erők tudatosítsák a gyűlöletbeszéd, a sovinizmus és a szélsőségesség megszüntetésének jelentőségét – hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő a nemzeti kisebbségek napja alkalmából kiadott üzenetében, írta meg a Krónika Online.

A nemzeti kisebbségek fontos szerepet töltenek be a román társadalomban, az ország történelmében és jövőbeni projektjeiben” – idézi az Agerpres hírügynökség az államfő üzenetét, amelyet Sergiu Nistor elnöki tanácsos olvasott fel a bukaresti Dimitrie Gusti falumúzeum által a nemzeti kisebbségek romániai napja alkalmából szervezett eseményen, írja a portál.

„Nagy európai család”

A Krónika Online hozzátette: Iohannis üzenetében leszögezi, Románia „a nagy európai család által vallott értékeknek megfelelően” elismeri az egység a sokféleségben jelentőségét, a történelmi együttéléséből, az egymás iránti tiszteletéből, illetve a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogainak védelme melletti elköteleződésből eredő szellemi gazdagság fontosságát. „Alapvető fontosságú, hogy valamennyi felelős politikai erő tudatosítsa a gyűlöletbeszéd, a sovinizmus és az extrémizmus megszüntetésének jelentőségét, és arra összpontosítsák erőfeszítéseiket, hogy a román állampolgároknak minél több előnyük származzon abból, hogy az ország egy virágzó és biztonságos, az intoleranciát és az idegengyűlöletet kizáró Európai Unió tagja” – áll még az üzenetben.

„Erdély kiárusítása”

Mint ismeretes, a bukaresti legfőbb ügyészség júniusban megállapította, hogy Klaus Iohannisnak az „Erdély kiárusításáról” tett kijelentése kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát, ám nem indítottak eljárást az államfő ellen – írta meg a Krónika Online.

(Krónika Online)

Fotó: MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez magyar szavazatokkal, meg persze az SRI engedélyével lett elnök.
Ez utóbbinak hálás, az előbbiek ellenében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés