Ha lesz a DK-nak miniszterelnök-jelöltje, az Klára lesz

2020. december 14. 7:40

Gyurcsány Ferenc
Telex
Olyan dolgokat kérdez tőlem, amik tök érdektelenek a hazám szempontjából. Interjú.

Önnek lehet, de talán a DK-nak nem mindegy, hogy benne vannak-e például abban, amiért a Momentum a napokban petíciót indított, és ami mögé – ha jól láttam – Márki-Zay Péterék is felsorakoztak már, hogy mindenhol, mindenben legyen előválasztás, például a közös listáról is.

Mit bánom én? Nem sokat értek a közös ellenzéki listáról szóló előválasztáshoz, de nem baj ez. Ez is csak technika, helyezkedés. Ők vagy mi, együtt vagy külön – ez a kérdés. A többi nem izgat nagyon. Hogy lesz-e listás előválasztás, ez a kérdés engem nem hoz lázba.

De ha lesz, elindul?

Listán? Persze. Parlamenti képviselő leszek.

Hányadik lesz a listán?

Mit tudom én!? Hát, mit érdekel ez engem!? A haza sorsa ezen nem múlik, meg az enyém sem. Olyan dolgokat kérdez tőlem, amik tök érdektelenek a hazám szempontjából…

Azért a reménybeli választóit érdekelheti, hogy ha van előválasztás, azon hogyan vesz részt. Olyan nagy kockázatot Gyurcsány Ferencnek például azért csak nem jelentene, hogy elinduljon egy egyéni körzetben. Vagy igen? Vagy ha listás előválasztás lesz, hányadik helyért indul? Persze, hogy megkérdezem ezeket.

Ne bonyolítsuk feleslegesen ezt a beszélgetést, mert tényleg olyan dolgokba megyünk bele, amelyek hazánk, és hogy továbbmenjünk, a választók számára és nekem is érdektelenek. Szerintem például maguk, újságírók sem gondolhatták még végig, hogy milyen technikai lebonyolítása lehet egy listás előválasztásnak…

De önök már megbeszélték?

Tudjuk elméletileg, persze, hogy lehet preferenciális, személyi előválasztás, vagy sokkal inkább pártsúlyokat mérő, nagy mintás közvélemény-kutatás, vagy a kettő között egy csomó átmenetben is lehet előválasztást tartani a listákról. De erről már elmondtam, hogy nem érdekel. Legyen. Az ellenzék egésze a fontos. Ezen belül egyelőre a Demokratikus Koalíció lehet a legnagyobb párt. Én meg vezetni fogom, ahogy most tűnik. Aztán majd meglátjuk.

Akkor is marad, ha nem sikerül kormányt váltani?

Mit tudom én!? Most arról kérdez, hogy 14 hónap múlva, egy esetleg sikertelen nap éjszakáján hogyan fogok gondolkodni. Én meg most inkább azon gondolkodom, hogy 14 hónap múlva, egy sikeres éjszaka után másnap mit kell csinálni. Sőt, még aznap éjszaka. De a politikus a végén befejezi a pályáját. Olyan ez, mint minden szakma. Nem kell ezzel túl sokat szórakozni, egyszer vége lesz.

Gondolom, fontos, hogy hasonlóképpen gondolkozzon a majdani miniszterelnök-jelölt is. Az eddig felmerült, esélyes szereplők között van erre a felfogásra alkalmas?

Persze, hát maga is tudja, hogy ki az a négy ember, akiről komolyan gondolkoznak ezen az oldalon, mint lehetséges jelölt. Az ő esélyeik nagyjából reálisak is a felmérések alapján, én úgy látom. Nem erősorrendben mondom: Jakab, Márki-Zay, Karácsony és Dobrev.

Fekete-Győr Andrást nem említette...

Bocsánat, persze, ő is. Ráadásul itt vannak még a Momentum EP-képviselői is. Donáth Anna és Cseh Katalin. Kitűnő teremtések.

Végigmegyünk rajta, hogy kiben mi a jó?

Nem.

És hogy mi a rossz?

Azon sem. El fogják dönteni a választók. Őszintén.

A DK elnökének véleménye azért csak számít valamicskét.

Hogy a DK-nak lesz-e miniszterelnök-jelöltje, nem tudom. Nyilván ha lesz, akkor az Klára lesz, ha nem lesz, akkor azért nem lesz, mert Klára nem fogja elvállalni.

Tényleg csak rajta múlik?

Ki máson? Alkalmas, esélyes. De nem tudunk erről egyszerű párthatározatot hozni. Ez nem úgy megy. Ezért is mondom megint: azt a miniszterelnök-jelöltet fogjuk támogatni, aki megnyeri az előválasztást. Teljes szívvel. Mi sok mindent tudunk és fogunk is gondolni külön-külön és együtt az ellenzék tennivalóiról, programjáról, aztán majd megjön a győztes miniszterelnök-jelölt, aki sok ponton a maga képére fogja formálni ezt az egészet. És ez így van rendben a magyar alkotmányos szerkezetben, és így lesz jó.

De ezek szerint a fentebb szóba került személyekkel nem lát olyan problémát, hogy ne tudjon azonosulni akár ön, akár a DK?

Természetesen van, akivel könnyebben, van, akivel nehezebben tudunk azonosulni. De a nap végén ez mindegy lesz: akit megválasztanak, azért tűzbe kell menni 2022 áprilisáig. Amid van, azt oda kell neki adni, hogy győzzön, és vezesse a mi táborunkat győzelemre. Szerintem a maga olvasói sejtik, sejthetik, hogy kit támogatnék leginkább, de a legőszintébben mondom, hogy attól függetlenül, hogyan dönt Klára, és el fog-e indulni: azt kell támogatni, aki győz.

Tehát az előválasztás eredményének kihirdetése napjától ő lesz a jelöltünk. Minden más el van felejtve. És ez egyébként, azon túl, amit maga említett Bíró Laci jelöltségével kapcsolatban, egy másik tanulság abból az ügyből. Egy ponton túl minden párt odament, és tisztességesen csinálta a kampányát. Ezt nem lehetett volna megcsinálni két vagy három évvel ezelőtt. Nem volt ebben a lelkiállapotban az ellenzék akkor. De most már összeállt. És ezt nem szabad veszélyeztetni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 276 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A listáról Jakab nem komolyan vehető, MZ/X súlytalan, Geri főpolgármester, marad Dobreva bár ez úgyis nyilvánvaló volt.

Budapesten már így mennek a dolgok. Időnként még Karácsonyt is égetik, érezze, hogy tőlük függ.

Ismét itt van Fegyenc ál-könnyed, ködösítő dumája: ebből is világos, a kulisszák mögött megy a kölcsönös ellenzéki gyomrozás.

Feri tudja, hogy az ő rajongói ilyen válaszokkal is beérik, nekik mindegy, hogy még maga Feri is káoszt jósolt ellenzéki győzelem esetére.

Most aztán nagyon meglepődtünk...

Jujj... állítólag napokig (!) gyakorolja az 5 perces parlamenti rikácsolásait, mint egy nagyon rossz színész...

... inkább nem akarom elképzelni miniszterelnökként... :(

Ebben a kis interjúban mennyit hazudott Gyurcsány!
Nem számolom össze, rengeteget.

Ahol nincs, ott ne keress.

A Nomentum ugyanolyan rémes.

2002: 55%
2010: 86%
Van kérdés, elvtárs?

És van képed felvenni Lázár Ervin mesehősének nevét? Válassz valamit a gender mesekönyvetekből!

"Ha nem tetszik, el lehet menni." - Aranyajkú miniszterelnökünk szállóigévé lett mondása.

Futtatja a nőt, nem vitás.

Babits, Az írástudók árulása......

"Európában, melynek legjava írástudói nem követték el a hazaárulást: a magyar az. Pacifisták voltunk és ma -hadd legyünk csak nacionalisták. magam is az vagyok.

Mi a feladata századunkban az írástudóknak, a szellem emberének, az értelmiséginek? Szétnéz maga körül a világban, s keserűen tapasztalja: az írástudók valaha az igazság szószólói voltak, népük, hazájuk, szűkebb közösségük szellemi papjai, nemzetek lelkiismeretének ébren tartói, ám a XX.század elüzletiesedett világában egyre inkább kisszerű célok, hatalomra törekvő csoportok, kétes vállalkozások ügynökeivé alacsonyodtak. "

Babits előre megírta a magyarországi balliberális oldal genezisét.......S mindezeken túlmenően az itt élő balliberálisok intellektuális szempontból a harmadik vonalhoz tartoznak, az itt kommentelő gyökértelen balliberális harci kutyákkal egyetemben. Orbán még hetvenévesen is vezetni fogja a kormányt. S nem azért, mert Ő személy szerint vonzó politikus, hanem azért, amit csinál, amire képes, amit rajta kívül ma senki sem tud, a teljesítménye alapján nincs versenytársa.

persze hiteltelen bohócokkal, idegen zsoldosokkal, a többség számára tetsző, választható kormányprogram helyett, a támogatást mindig kívülről kereső, váró, remélő gátlástalan szerencselovagokkal szemben ez nem is jelent akkora kihívást.

Ha Klári jöhet, akkor jöhet bármilyen nyilas leszármazott is......

igaza van
tokmindegy ki lesz, tokmindegy ki lesz a listan, tokmindegy rajta van e a listan fleto es hogy hanyadik helyen, ha gyoz az ellenzek akkor masnaptol minden dontest gyurcsany hoz. hogy ez hivatalosan lesz-e, vagy az elso szaz napban odatesz e egy kesztyubabot az megint csak tokmindegy

Klárika a kötelet bogozza,
Kibontja és megköti hurokra.
Nyakam köré tekeri a kötelet,
És ettől kezdve többé nem beszélek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés