A magyar baloldal fejében délibáb él

2020. december 12. 15:09

Róna Péter
Klubrádió
Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni. Interjú.

„Amit most Orbán Viktor Brüsszelben elért, az talán csak Talleyrandnak az 1814. évi bécsi kongresszuson aratott diplomáciai sikeréhez fogható, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az Európai politikai rendszerben. Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni. Bár a létrejött megállapodás 2. cikkelye megerősíti az elkötelezettséget az európai értékek iránt, ezt azonnal megcáfolja azzal, hogy az értékek sérelme csak abban az estben orvosolható, ha a sérelem az EU pénzügy érdekeit csorbítja.

Dobrev Klára szerint viszont ezt úgy kell értelmezni, hogy az EU pénzügyi érdekei akkor is sérülnek, ha egy országban nincs médiaszabadság, vagy az igazságszolgáltatást a kormány a saját uralma alá hajtja.

Ugyan. Teljesen világosan kiderül a szövegből, és abból, ami elhangzott a tárgyalások alatt és után, hogy Dobrev Klára óriási tévedés áldozata. Mert ha igaz lenne, miért kellett volna a szövegbe egyértelműen beírni, hogy csak azokkal a tételekkel fog ez a mechanizmus foglalkozni, amelyek a pénzügyi érdekeket sérti?

No de az eredeti megállapodás, amit nem most alkudott ki Orbán Viktor, ugyanezt a pénzügyi érdeksérelmet helyezte a középpontba, ezektől tette függővé a jogállami eljárásokat is.

Ez nem így van! Az eredeti megállapodásban nem volt benne, amit a mostani megállapodás kimond, vagyis, hogy a mechanizmus csak akkor alkalmazható, ha tényleges és közvetlen sérelem keletkezik a kifogásolt cselekedet és az EU pénzügyi érdekei között. Ezért ez a mechanizmus a gyülekezési-, a szólás-, a sajtó- a vallásszabadság, stb. védelmére, vagyis politikai kérdésekre nem alkalmazható. Ráadásul, amíg a kilátásba helyezett pénzügyi támogatásokat megvonják, annyi lépcsőn kell átmenni, annyi mindennek kell történnie, hogy a gyakorlatban a szankciók érvényesítésére aligha kerül sor.

Annak ellenére sem, hogy 25 tagország szerint kell egy ilyen mechanizmus, egy ilyen szabályrendszer?

Brüsszelben most nem kevesebb történt, mint hogy az EU vezetői, az unió legbefolyásosabb országai, élükön Németországgal, feladták az értékalapú közösség létrehozásának nagy álmát, és létrehoztak egy olyan szervezetet, amely a szuverén országoknak nem érték-, hanem érdekközössége, és ez az érdekközösség kizárólag gazdasági kérdésekre szorítkozik. Orbán Viktornak sikerült megvalósítania azt, amit a britek szerettek volna kilépésük előtt. Nem vitatták, hogy az EU nagyszerű vámunió és gazdasági közösség, de kifogásolták, hogy politikai értékeket akar behozni a tevékenységébe. Az unió Orbán Viktor igényének teljes mértékben helyt adott.”

(Klubrádió, Megbeszéljük)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha jó értem, akkor Nagy Britannia már jöhet is vissza atz EUba. Mert az
megváltozott. Ezekután a Brexitet nem kéne erőltetni.

Már csak néhánynak kell megnyilatkozni ez 5000-ből, hogy közülük
senki nem köszönjön vissza senkinek. Jó ezt látni.


Róna Péter: Amit Orbán elért, az megelőzhette volna a brexitet
https://index.hu/belfold/2020/..

Az ellenzék teljesen összezavarja a szavazóit. Mikor tudják eldönteni, hogy mi legyen a véleményük? Nyert, avagy nem OV? :-))))))))))
Jó a műsor:-)

Tévedés áldozata liberálisul.
Magyarul hazudik.

Azért zseni, mert nem hagyta, hogy elterjednek az eredeti megállapodástól. Pedig nagyon akartak.
Most az EP tombol.

Hát, ha egy országban sorozatosan nyer egy politikai erő, az azt jelentheti

1. akik vannak, amennyire lehet, jól kormányoznak,
2. akik jönnének, az ellenzék, azok tömegesen nem kellenek.

A 2. változatnak több oka lehet, a mi ellenzékünk pl. már volt kormányon és nagyon sok mindent lehetne fölsorolni, miért NEM kívánja azt a világot vissza az, aki dolgozik, adót fizet, gyereket nevel, tehát az ország produktív részének a többsége. Vannak súlyos világnézeti ellentétek is kormány-ellenzék táborok között, de a legfontosabb, h. a kormány oldal munka alapú társadalmat preferál, az ellenzéki segély-alapjövedelem elképzelések helyett, de sok más is van, pl. a határon túli magyarokhoz való kötődés, felelősség vállalás foka is.

Orbán siralmas helyzetben vette át a kormányrudat. Még azt is el tudom képzelni, h. általában, normálisan gondolkodó, számtani alapműveleteket nehézség nélkül elvégezni képesek számára, akár német politikai-gazdasági vezetésnek, a mai magyar világ szimpatikusabb, mint az egy évtizeddel korábbi. Nem volt kis teljesítmény a "kiváló" MSZP-SZDSZ kormányok által előidézett gazdasági válságból a deviza hiteles országot elkormányozni idáig.

Az oktatás ugyanolyan fontos, mint az egészségügy. Remélhetőleg ott is megindul valami, de az a baj, h. míg a magyar orvosképzés megállja a helyét, a tanár és tanítóképzés lehetséges, h. nem annyira. Mindenesetre, ha a reál szakok tanárainak a fizetését nem sikerül az iparban elérhetőhöz közelíteni, reál tanár sem lesz annyi, amennyi kéne. Az sem jó, ha a férfi tanárok elfogynak.

Egy hvg-s :-) cikk szerint OV először 28 éves koraban utasította vissza Sorost, amikor pénzt kínált a fidesznek:-)

Az egész EU csak ragtapasz a német-francia megbékélés alapján létrejött érdekközösségen.

A britekhez lehet menni érvényes allasajanlattal és nyelvtudással.

Okosan érvelő, tisztességes tárgyilagossággal elemző szakember!

Jaj... sanyarú a sorsod.

De kiküzdötte! Nem hagyta magát lenyomni! Szándék volt rá bőven.

Vajon miért van az, hogy az emberek Róna Péter elemzése kapcsán is a sorok közötti üzeneteket keresik, s előjönnek a Kádár-i megközelítések, ha valamit jól csinálunk, akkor valami baj van elvtársak. S Kádárnál maradva, a krumplileves még mindig nem krumplileves, pedig már Kádár is erre vágyott. Egy történésre legalább ötféle értelmezés születik. Kérdőjelek minden oldalon, részigazságok, hurrá optimizmus és világvége hangulat, te lopsz, te még többet.
Amennyiben Európa hónaljába dugnánk a lázmérőt, az már negyven fokos lázat mérne. Mik és kik okozzák ezt a lassan krónikussá váló lázas állapotot? Nincs egy európai léptékű higgadt, elfogulatlan átfogó gazdasági, politikai, társadalmi, szociológiai elemzés, amely legalább 45-től kezdődően korszakolná a fentieket, s bemutatná a tendenciákat,az erkölcsi értékrend színeváltozásait.

Egy tény, Orbán Viktor európai léptékű államférfi, s egyedül van, a hazai ellenzéki térfélen nincs hozzá mérhető személyiség. S vele kapcsolatosan gyakran jut eszembe Thiers mondása, amikor Napóleon Lajost 1848. december 20-án az Armand Marrast vezette Nemzetgyűlés beiktatta: - Ez hülye, akit vezetni lehet.

Nos Orbán Viktorról ez biztosan nem mondható el. Míg a túloldalon sorjáznak a vezethetők, a főpolgármestertől az ellenzéki pártvezetőkig.

A megállapodást kapcsán hozzá nem értőként magam is több ellentmondást, csapdát vélek felfedezni, de remélem, hogy rosszul látom. A végleges álláspontomat a 22-es választás után tudnám igazán kialakítani. Most persze bennem is az optimizmus munkál elsősorban.

Fátylat borítani a több évszázados német-francia ellentétre és nemzetközi téren ellenállni az amerikai és várható kínai gazdasági, politikai behatolásnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés