Prolik és fehérgallérosok: osztályharc és választás Romániában

2020. december 5. 7:26

Parászka Boróka
Mérce.hu
Nem maradt túl sok kampánytéma a magyar érdekképviselet számára.

„Mindeközben az RMDSZ többszörösen is nehéz helyzetben van. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján nem, vagy éppen hogy csak átlépi a választási küszöböt (ezt rendszeresen előre szokták vetíteni, az RMDSZ pedig rendszeresen mégiscsak bejut a parlamentbe). Városi, képzett szavazóinak jelentős részét elviheti a magyar választók felé is nyitó USR-Plus.

A székelyföldi, vidéki szavazók választási kedve hagyományosan alacsony. A választási matematika sem az RMDSZ-nek kedvez, nincs feltétlenül szükség a jelenlétére ahhoz, hogy stabil kormánykoalíció szülessen – ha az előrejelzések beigazolódnak. November végén a Fidesz és a magyar kormány Erdélybe delegált küldöttjei kampányoltak a magyar érdekképviselet mellett (Szijjártó, Gulyás Gergely), a „történelmi” magyar egyházak vezetői és a helyi polgármesterek, önkormányzati vezetők.

Nem maradt túl sok kampánytéma a magyar érdekképviselet számára. Az RMDSZ-es politikusok bírálták a PNL járványellenes megszorító intézkedéseit, hátha sikerül népszerűségre váltani az egyre türelmetlenebb, a karantént elutasító erdélyiek bosszúságát. És a lehető legtöbb helyen elhangzott: a magyar kormány támogatásával indítanának fejlesztési programokat (vagy folytatnák a már megkezdetteket). A román ellenzék és kormánypártok által remélt uniós segélyek, költségvetés felhasználásáról kevesebb szó esett, nehéz is lenne erről nyilatkozna az RMDSZ-nek, hiszen stratégiai partnere, a Fidesz épp vétóval fenyegeti Brüsszelt. Erdélyi magyarok számára most az elérhető cél Bukarestben is, Budapesten is: minél több pénzt »kijárni«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem törvény, sőt, magam is sok embert ismerek, furcsa, diszharmonikus arcvonásokkal, akikre nem lehet haragudni.
De, tény: a Prohászka-arcú disszonancia, deviancia a megnyilvánulásaiban is ugyanaz, de még rosszabb képet mutat.
Ez az elhunyt nem volt lövés, nem volt kínzás egykori filozófusnőjére éppúgy áll, mint a Baranyi Krisztinára, Naszélynékra... és a baloldalra.
Érdekes, jobboldaliak között is elvétve van ilyen arc, de azok teljesen természetesek, fel sem tűnik, legfeljebb annyi: de szimpi ez a nő, pedig nem szép.

Reméljük, a magyarok nem követik ennek a nőnek a jóslatait és az RMDSZ bejut a parlamentbe, annak ellenére, hogy vannak támadható dolgai.
A nő egyébként szélsőséges SZDSZ párti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés