Prőhle az ATV-nek: Jobb, ha Demeter marad a PIM élén

2020. december 5. 14:18
A Petőfi Irodalmi Múzeum egykori főigazgatója szerint Demeter Szilárd távozása esetén „újabb totó kezdődne, hogy melyik futóbolond” követné őt ezen a poszton.

Péntek este Prőhle Gergely volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége. Petőfi Irodalmi Múzeum egykori főigazgatóját Orbán Webernek írt leveléről és a Szájer-ügyről is kérdezték, de szóba került utódjának, Demeter Szilárdnak az elhíresült publicisztikája is. 

Prőhle szerint Demeter írásának nincs helye egy nemzeti intézmény főigazgatójának életművében nincs helye. A PIM egykori főigazgatója szerint szerencsés az a helyzet, amikor az ember „beleszeret a saját gondolatába”, és azt meg tudja mutatni másoknak is, akik lebeszélhetik az embert ennek a közreadásáról. „De ha az ember csak a nálánál radikálisabb barátainak mutatja meg a szöveget, akkor azt mondják, hogy igen, haver, ez óriási, nagyszerű szöveg, rakd ki azonnal. Na most ez nem szerencsés” – vélekedett Prőhle. 

Az egykori múzeumigazgató szerint azonban érdemes arra is figyelni, hogy hogyan lehetett Demeterből PIM-főigazgató. Szerinte Prőhle leváltása után az illetékes miniszter számos jelölttel állt a miniszterelnök elé, aki azonban elutasította őket. Prőhle szerint Demeter még a kevésbé radikális igazgatójelöltek közé tartozott, és „mindenki jobban jár”, ha ő marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén. Máskülönben „egy újabb totó kezdődik, hogy melyik futóbolond lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Csak ehhez az kell, hogy Demeter Szilárd nagyon komolyan vegye azt, amit a múzeum munkatársainak megígért” – fejtette ki Prőhle Gergely.

Összesen 100 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demeter maradjon az igazgató, mert semmi olyat nem tett, ami alapján le kellene mondania. Csak annyit közölt a szellemes írásában, hogy Soros van annyira veszélyes a világra mint Hitler volt. Az ellenzék hiszterizáló reakciója pedig a szokásos módszeren alapul: csinálj úgy , mintha eleve igazad lenne, s a vita-kérdést tüntesd fel úgy, mintha nem volna vita-kérdés. Ez S. Alinsky nyomulós módszere.

Igazad van, magam is így látom, s naponta nosztalgiával gondolok a balliberális pártok kormányzásaira, országpolitikájára. Az akkori kormányoknak volt komoly víziója, felszámolták a mucsai uram-bátyám világot, a korrupciót, a saját oligarchák hatalmát, minden átlátható volt. Igen, akkor nyugati színvonalra tudtuk felfuttatni az egészségügyet, az oktatást, az addig nyugaton dolgozott orvosok hazatértek, itthon magasabb fizetést kaptak, iskolákat nyitottunk, nem ismertük azt, hogy pedagógushiány, majd jött a Fidesz, ami visszavitt bennünket a középkorba. nem értem, hogy az emberek miért nem látják ezt ciklusról ciklusra, miért engedik a hozzá nem értő Orbánt kormányozni.

Mi itt Lipóciában ezek közül nem sokat tartottunk, tartunk értelmiséginek, kultúrembernek, morálian vállalhatónak.

És mi jár annak akinek igaza van?
Mint jelen esetben is, csak a szája...

Muszáj volt Demeter ügyben állást foglalni?

Már mitől lenne Demeter futóbolond? NEM mellékesen igaza volt, bár túl erős képpel hasonlította össze a jelen képtelen helyzetet, nem mérte föl, h. érzékenységet sérthet.

Bocsánatot kért, még mi kéne? Törölte a megszólalását.

A fél ország Fidesz szavazó, a következő az lesz, h. a fél ország futóbolond? Torzít az a nagyon előnytelen szemüveg.

Akikkel baj van, azok az evangélikusok. Elég szomorú. Ráadásul a németek és szlovákok kitelepítésével ez egy kis, bár történelmi egyház lett, furcsa vezetéssel. Ez egy önkormányzóbb egyház, mint a nemzetközi római katolikus, de az egyháztagok, akik között már miért lenne más a politikai oldalak közötti megoszlás, mint a külvilágban, nem várható, h. majd addig tiltakozgatnak, szavazgatnak, míg változik a Fidesz kormányhoz való hozzáállása ez egyházuk vezetésének. Ráadásul szerintem több az idős egyháztag, mint a fiatal, ők különösen NEM fognak harcolni az egyházi vezetéssel.

Soha nem fogom megérteni, h. nem gondolnak arra, h. ha visszajönnek Gyurcsányék, az evangélikus egyház missziós lehetőségei, egyáltalában a léte egészen más keretek közé fog szorulni, mint amit a Fidesz általánosan támogató egyház politikája során megszokhattunk.

Miért csodálkozol? Fabiny apja besúgó volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés