Moszkvában megkezdődött az oltóanyag szétosztása

2020. december 5. 22:16
Külföldi tudósok aggályaiknak adtak hangot a fejlesztés gyorsaságát és a tesztelést illetően.

Moszkvában megkezdődött szombaton 70 rendelőintézeten keresztül a koronavírus elleni oltóanyag szétosztása a betegségnek leginkább kitett emberek számára – jelentette be a fővárosi oltókampánycsoport.

A moszkvai polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a lehetőséggel elsőként a naponta sok emberrel érintkezésbe lépő egészségügyi és oktatásügyi alkalmazottak, valamint a szociális munkások élhetnek önkéntesen és ingyenesen, 18 és 60 év között. Nem kaphatják meg a két injekcióból álló adagot az ennél idősebbek, a terhes nők, egyes krónikus betegségekkel élő emberek, valamint olyanok, akik az elmúlt két hét alatt felső légúti fertőzésen estek át, vagy egy hónap alatt valamilyen más védőoltást kaptak. Szergej Szobjanyin polgármester pénteken elmondta, hogy a feliratokozás első napján ötezren jelentkeztek.

A kifejlesztői szerint 95 százalékos hatékonyságú Szputnyik V vakcinakúra két oltásból áll, amelyek között 21 napnak kell eltelnie.

Első sorban az orvosokat és a tanárokat tervezik beoltani

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arra utasította Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest, hogy készítse elő a koronavírus elleni széles körű országos védőoltáskampány jövő heti megkezdését, elsősorban az orvosok és tanárok körében. Putyin elmondta, hogy tudomása szerint már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V  áll rendelkezésre, ami lehetőséget ad „ha nem is a tömeges, de a széles körű” vakcinációra.

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint a Szputnyik V-ből legyártott adagok mennyisége hamarosan eléri a kétmilliót, ami lehetővé teszi az orosz lakosság tömeges beoltását.

Kritikák

Külföldi tudósok aggasztónak nevezték az orosz vakcina kifejlesztésének gyorsaságát és azt, hogy a többfázisú tesztelés még nem fejeződött be.

(MTI)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bízom a magyar tudósokban. Ha valamelyikre azt mondják, hogy jó, mert átment a vizsgálatokon, a tesztükön, akkor hiszek nekik.

Szia! Lehet bármelyik országból a vakcina. Ha a magyar tudósok azt mondják, hogy ok, akkor ok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés