„Nem szabad megpróbálni megfelelni a bal­oldalnak” – Bayer Zsolt a Mandiner hetilapnak

2020. december 4. 9:25
„A média világának beszédmódjáért biztosan én magam is felelős vagyok”, ugyanakkor „számomra vannak tabuk, szent dolgok, amelyekből nem csinálunk viccet” – mondja Bayer Zsolt a Mandiner hetilap friss számában. A publicistát a magyar közbeszédről, a Fidesz helyzetéről, a korrupcióról, a hazai és nemzetközi ideológiai csatározásokról, a Demeter-ügyről és saját jövőbeli terveiről kérdeztük nagyinterjúnkban!

A Bayer Zsolttal készült nagyinterjúnk még a Szájer-ügy kirobbanása előtt készült, ez az oka annak, hogy a témát nem érintettük a beszélgetésben.

„Teszek rá, hogy elismernek vagy sem. Engem naponta legitimál az a száz-e­zer olvasó, aki elolvassa a cikkeimet” – mondja Bayer Zsolt Szilvay Gergelynek adott interjújában, amikor az újságírók közötti vitákról kérdezzük őt. 

Saját vaskos kijelentéseiről azt mondja: „Igen, tudok rondán beszélni, de számomra vannak tabuk, szent dolgok, amelyekből nem csinálunk viccet. A végtelen, mindent elöntő cinizmus szerintem elviselhetetlen. Ezt amúgy ki kellene nőni.”

Hozzáteszi: „A média világának beszédmódjáért biztosan én magam is felelős vagyok. Viszont amit a túloldal megenged magának, annak mi a huszadát sem. Ha megtennénk, menne a hiszti. Ha mi annak a töredékét írnánk róluk, mint amit ők például az igazságügyi miniszterről, akkor hatalmas #metoo-tábla mögött vonulnának fel.”

A nemzetközi csatározásokról kifejti: „Nemcsak hátrébb vagyunk a fejlődésnek nevezett hanyatlásban, hanem másik utat járunk. Ami most van, az nem jobb- és baloldal régi harca, sőt nem is pusztán nemzetiek és globalisták csatája, hanem már a normális és az abnormális küzd egymással.”

A Demeter-ügyről úgy vélekedik: „Egyik héten a Jobbikot és Bíró Lászlót hátba veregetni és szeretgetni judapestezéssel meg tetűcsúszdázással együtt, másik héten Demetert nyilvánosan kivégezni – ez tisztességtelen. Mint ők maguk.”

A konzervativizmus és nemzeti érzület kapcsán Bayer azt mondja: „Amikor a Monty Python vagy a Gyalog galopp kiröhögi az angolságot, az birodalmi önreflexió és önirónia. Egy közép-európai nemzet, amely ötszáz évig a létéért küzdött, talán érthetően kevésbé önironikus, ha a közösségéről van szó. És ilyen szempontból még a románokat is megértem: iszonyatos kisebbségi komplexus forrása lehet, hogy ha bemész Kolozsvár főterére valamelyik környező Ceaușescu-barokk lakótelepről, akkor Mátyás király néz le rád.”

Saját jövőjéről Bayer Zsolt úgy vélekedik: „Sajnos önsorsrontó módon fel tudok háborodni a politikai ellenfeleinken. Ha nem írhatnám ezt ki magamból, megbolondulnék. És persze a kötelességtudat is szerepet játszik. De elmennék már az elefántcsonttoronyba. Van még pár könyv, amit szeretnék megírni, néhány film, amit szeretnék megcsinálni. Utána már csak horgászni és vadászni tervezek.”

Bayer Zsoltot a konzervativizmus helyzetéről, a kultúrharcról és a médiaviszonyokról, valamint a Demeter-ügyről is kérdeztük nagyinterjúnkban, amely csütörtökön megjelent hetilapszámunkban, valamint előfizetőink számára itt teljes egészében olvasható.
 

Összesen 228 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szájer Józsefre vigyázzatok, nehogy öngyilkos legyen. Borzasztó terhet visz, amit nem biztos, hogy elbír, el akar bírni.

Mit röhögsz ezen, te idióta!
Mondott is tegnap a Háttérben.
Szépet is és a véleményét is.

Hazudsz! Pontosan azt mondta, hogy a fejét rá, hogy Szájer még sosem drogozott.
Azt tudták, hogy homokos.

Az egy állapot volt, amit elfogadott a családja, barátai. A mostani egy meghurcolás, megalázás, sárbadöngölés.

Nem volt képmutató.

A cím neked is szól.

Normál? Természetesen, ha kiéli, akkor bűnös állapot.
A természetest miért kell magyarázni? Az természetes.

A család. Egy ilyen helyzetben egyedül hagyni bűn, amit sosem bocsátanának meg maguknak.
És persze a barátok.

Hat kik ok, marmint a baloldal +nacik?
Valami istenek, vagy efelek?
Kinek-kinek sajat maganak, a benne levo isteninek kellene megfelelnie, nem onmagukat totumfactumnak kikialto akarkiknek.
A tigrisek magukban, a birkak csordaban jarnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés