Valószínűleg nem nyújt örökös védettséget a COVID19 oltás

2020. december 3. 22:41
Egy tanulmány szerint a Moderna védőoltása legalább háromhónapos védettséget biztosít.

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltásának hatására antitestek képződnek, amelyek az oltás után legalább 90 napig védettséget biztosítanak a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmánya szerint. A védettség időtartama ennél kétségkívül hosszabb, de ezek az első, több hónapra vonatkozó adatok, amelyeket egy tudományos folyóiratban is hitelesítettek.

A közegészségügyi intézetek kutatói bevizsgálták a vakcina második adagjának beadása után 90 nappal a kétféle antitestet. A második oltás 28 nappal követte az elsőt. A kutatók az antitestek kismértékű, várt szintű csökkenését tapasztalták a beoltott pacienseknél, de ez a szint így is magas volt, és meghaladta a Covid-19-betegségből felgyógyult egykori betegek vérében természetesen képződő antitestek szintjét. A kísérletek első szakaszában semmilyen nem kívánatos mellékhatást nem tapasztaltak.

Az antitestek az immunrendszer válaszának egyik összetevői, az úgynevezett B-limfociták vagy B-sejtek termelik az antitesteket, a T-sejtek pedig elpusztítják a fertőzött sejteket. A kutatók megjegyezték, hogy az immunmemória sejtjeit még nem ismerik, de a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a védőoltás előidézi a killer vagy ölősejtek termelését.

(MTI)
 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenki nagyon szerette anno a Windows8 újítást a ModernA Desktopot :-)
És Gates már migrált is a vakcinaiparba. :)

Volt egyáltalán, aki ezt remélte?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában