Bátorság

2020. december 2. 7:42

Batka Zoltán
Népszava
A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói egyetlen tollvonással demonstrálták, hogy mi az írástudók bátorsága.

„Anno járta egy adoma arról: a pszichológia szakon egy zárthelyi dolgozatban feladták esszékérdésnek, hogy mi az a bátorság. Mire – állítólag – az egyik hallgató egyetlen szót írt oda: »ez«.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dolgozói is hasonlóan, egyetlen tollvonással demonstrálták, hogy mi az írástudók bátorsága. Saját nevükkel vállalták, hogy elhatárolódnak a kultúra- és tudományellenes politika által a nyakukba ejtőernyőztetett, gonosz butaságokat deliráló főnöküktől. Ugyanakkor jelezték: egyáltalán nem teszik meg azt a szívességet a hatalomnak, hogy felállnak a székükből. A hatalom hátszelén közlekedő figurák ugyanis voltak, vannak és  lesznek. A magyar irodalom évszázados örökségét gondozó szakemberek szemében az ilyen alak tudományos jelentősége nagyjából annyi, mint az évmilliós sziklafalat vizsgáló geológusnak a követ éppen belepő penészgomba. Az irodalmi múzeum gyűjteményét is évszázadokra szabták, nem pedig a maga idejében harsány, ám történelmi távlatban hangtalan tátogássá váló politikai kurzus csicskásaira.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bátorság ahhoz kell, hogy valaki nyíltan egyet merjen érteni Demeter írásával. Amit a PIM dolgozói tettek, az egyszerűen a liberális mainstream melletti hűségeskü.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés