Törvénysértés rendeleti úton

2020. december 1. 7:14

Ferincz Jenő
Népszava
Az SZFE-s félév megsemmisítésének lehetősége több szempontból is magasabb jogot sért.

„Ahogy korábban már bizonyítottuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványa és a kuratórium jogszerűen nem létezik, mivel csak kormányhatározat van róla, ami nem jogszabály (Dramaturgiai hiba, október 22.).  Az intézményre vonatkozó új kormányrendelet pedig újabb jogsértéseket alapoz meg.

A félév megsemmisítésének lehetősége több szempontból is magasabb jogot sért. A félév elfogadhatósága törvényi szabályozáson alapul, melyet alacsonyabb normával, pl. kormányrendelettel nem lehet felülírni. Ennek jogi értelemben semmi köze a járványhoz. Mivel a hallgatóság már megindította a jogi eljárást, ezért folyamatban lévő ügyre ez a kormányrendelet jogszerűen nem vonatkozhat. Ha mégis, az sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, egyúttal belenyúl egy folyamatban lévő eljárásba.

Diszkriminatív, mivel egyértelműen személyre (jogi személyre) szóló jogalkotás, és más oktatási intézményre nem vonatkozik ez a szabályozás. A halasztó hatály kizárása sérti a jogorvoslathoz fűződő jogot, a védekezéshez fűződő jogot, a tisztességes eljárás elvét, a kiszámíthatóságot, az előreláthatóságot, az egyértelműséget, mindezek által a jogbiztonságot. Hiányzik a felkészülési idő, amely ugyancsak alkotmányos alapjog. Ráadásul az esetleges későbbi pernyerés ellenére sem lehet az így elvesztett évet »visszakapni«, ami helyreállíthatatlan károkat okoz az érintetteknek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés