Barátok közt

2020. december 1. 14:41

Friss Róbert
Népszava
Mi van, ha a német nagytőke kezdi úgy érezni, nem lehet komolyan venni ezt az országot?

„Az EU elleni politikai háború közepette a kormány gazdasági háborúba kezd bonyolódni az EU-val. »Érvei« a Brexit »érveire« emlékeztetnek. A következményeket ott már látni. »Az Unió gazdagabb államai, élükön Németországgal évente hatmilliárd eurót visznek el különböző jogcímeken... Magyarország az unió költségvetéséből évi négymilliárd eurót kap... Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, Németország pénzt keres rajtunk« – mondja az a miniszterelnök, aki tíz éve egyeduralkodik, és kiemelkedő támogatásban, adókedvezményben részesíti a nyugati tőke befektetéseit.

Mi akadályozta meg a kormányfőt, hogy a betelepülő tőke beruházásait megadóztassa? Az évtized politikai alkuja: a német tőke a kedvezményekért és az olcsó munkaerőért, a keleti vég nyugalmának reményében békén hagyta a magyar illiberális hatalom kiépülését. Azt a hatalmat, amelynek szlogenje Magyarország szuverenitása, aminek semmi értelme. Az ország politikai szuverenitását annyira »fenyegeti« Brüsszel, mint a németet, a franciát vagy a belgát, amikor a vétójoggal együtt nemzetállami jogokat a tagságért cserébe közös kézbe tesz. A magyar gazdaság pedig olyannyira beépült az európaiba, hogy gazdasági szuverenitásról nincs értelme szót ejteni.

Ám a magyar vezetés annyira alárendeli saját politikai ámokfutásának a gazdasági racionalitást is, hogy azt vizionálja: képes egyedül talpon maradni, sőt szárba szökkenni, akár a pandémia után is. De mi van, ha a német nagytőke kezdi úgy érezni, nem lehet komolyan venni ezt az országot? A napokban a Kelet-Európában érdekelt német nagyvállalatok érdekképviselete felszólította Budapestet és Varsót, álljanak el a vétótól: »a befektetőknek biztonságra van szükségük, mind a jogban, mind pedig ahhoz, hogy tervezni tudjanak«. Számukra elfogadhatatlan egy ilyen »függő játszma«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hadat üzenünk nekik, ahogy legutóbb Anglia és Franciaország tette. Oszt jónapot.

Mi van, ha a mo-i német nagytőke szólt a német politikusoknak, hogy vegyenek vissza?

Lenin felriad a Mauzóleumban, ezt is megérte, egy baloldali lap, újságíró a munkásosztály nevében aggódik a nagytőkéért.......kezébe veszi a Népszava 90 előtti számait, s elszomorodik, ez már túlmegy Trockij, Kamenyev, Zinovjev revizionizmusán, árulásán, már a Népszava is elárulta a proletár forradalmat.

Láttam:-) jó hír volt.

A német tőke is tudja, hogy a gazdasági érdeke egy olyan stabil országban képviselhető a legjobban, mint pl. Magyarország.

Amikor pedig bankadot meg multinacionalioknak kulonadot vetett ki a kormany, akkor azert sirt a Nepszava es az osszellenzek.
Ok mindent jobban csinalnanak, ja, rosszabbul csinaltak anno. Tudjuk.

Meg nem jutottunk el a Diktaturaba, hisz mar annyiszor mondtatok, hogy ez mar az, nincs mese?
Azt hittem, mar a legdiktaturabb Diktaturaban elunk es im, tiz ev utan meg mindig nem erkeztunk meg

Mi van, ha Kína kezdi úgy érezni, hogy komolyan lehet venni ezt az országot?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés