A Fővárosi Önkormányzat megszünteti a 153 éves Főkertet

2020. december 1. 9:45

Megyeri Szabolcs
Facebook
Olcsóbb nem lesz, de a beszerzések központosulnak: kinek mi jut eszébe erről? 

„A Főkert a kertész szakma egyetlen (köz)bástyája, mely egyben büszkesége és féltve őrzött kincse is. Szakmai műhely, amely nélkül nincs kertész társadalom. A hírekből megtudhattuk, hogy más cégekkel (FKF, Főtáv, Temetkezési vállalat stb.) összeolvasztják, mert a virus miatt spórolni akarnak. A Főkert tagja a Magyar Díszkertészek Országos Szövetségének, mely 2018 óta szakmaközi szervezet. A kiterjesztési rendelet értelmében, mely egy Európai Uniós jogszabály, a döntéshozóknak kötelességük a szakmaközi szervezet véleményét kikérni, a döntésüket velük együtt meghozni. A kertész szakma csúcs szervezete az ország első számú kertészeti vállalata megszüntetésének témájában teljesen mellőzve lett ismét. 

A döntés miszerint a 153 éves Főkertet megszüntetik, nevét, önállóságát, preztizsét elveszti hogyan értelemezendő a gyakran hallott alapértékekkel, mint az autonómia vagy a decentarlizáció? A Főkert éves költségvetese 4.3 mrd ft, értelmezhetetlenül kevés.Egy összevonás gigacéggé több év. A koronavírus nem strukturális válság, mint a 2008-as, tehát okkal feltételezhetjük, hogy a kieső egy évet, a magyar gazdaság 1-2 év alatt behozza, mire a giga holding összeáll, mert több kisebb vállalat fúziója, gigacégbe tömörítése több év.

Olcsóbb nem lesz, de a beszerzések központosulnak: kinek mi jut eszébe erről? A Főkert beolvasztása, autonómiájának erőszakkal történő felszámolása súlyos politikai tévedés, mely beláthatatlan következményekkel jár majd a kertész szakma számára. Ahol pedig a zöld szakma veszít, ott veszít az egész közösség, a szebbre, zöldebbre vágyó társadalom is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A környezetvédelem és a zöld gondolkodás fontos "európai érték", csakúgy, mint a szakmaiság és az autonómia. De a lopás azért mégiscsak fontosabb. És az nem csak afféle érték, hanem évszázados gyakorlat.

Az se százas, aki elhitte Kariferi zöld faszságait.

A fickó egy igazi karrierista látványpolitikus, kurvára nem érdekelte egyik pozíciója sem, amit idáig betöltött. Amint megszerzett valamit, egyből azzal kezdett el foglalkozni, hogy hogyan tudna feljebb dobbantani, a többit meg leszarta.

Most se csinál semmi érdemit, csak kampányol. És ez így fog menni, egészen addig, amíg el nem dől, ki lesz az ellenzék miniszterelnök jelöltje. Vagy azon túl.

Budapest újraindításának biztosan bele fog tartozni a Fökert

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés